Deputatul liberal de Suceava Ioan Balan şi-a exprimat dezacordul vizavi de modul în care sunt distribuite tichetele de vacanţă către personalul din învăţământ. Parlamentarul sucevean a explicat că are informaţii concrete din care rezultă că tichetele de vacanță sunt distribuite către dascăli sub condiționalitatea completării unor formulare tip/cereri, prin care titularii solicită expres acordarea sau ”renunțarea” la un drept conferit de lege.
„Prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal sunt extrem de clare şi arată că aceste venituri nu sunt supuse impozitului pe venit. Cu toate acestea, mare parte dintre inspectoratele școlare și contabilii care întocmesc statele de plată nu cunosc dacă le supun sau nu impozitului pe venit”, a arătat Ioan Balan.
Pentru a elimina astfel de lucruri, deputatul liberal s-a adresat ministrului Educaţiei, suceveanul Valentin Popa, căruia i-a cerut o serie de clarificări.
„De ce este nevoie ca personalul din învățământ să completeze cereri exprese pentru acordarea tichetelor de vacanță, atâta vreme cât vorbim despre un drept conferit de lege, iar informațiile despre cadrele didactice și personalul auxiliar sunt, în totalitate, deținute de inspectorate și conducerile școlilor? Ce se întâmplă cu personalul din sistemul de învățământ care, din considerente obiective (concediu medical etc.) nu și-a completat cererea pentru acordarea drepturilor de vacanță? Pierde acest drept? Când intenționați să emiteți o circulară care să conțină clarificări privind regimul fiscal al drepturilor de vacanță, care nu se supun impozitului pe venit, precum și altor contribuții sociale?”, sunt întrebările adresate ministrului Valentin Popa.
Pe de altă parte, deputatul Ioan Balan a ţinut să amintească un alt amănunt, şi anume acela că tichetele de vacanţă au ajuns la destinaţie cu o oarecare întârziere, iar inspectoratele școlare județene au demarat procedurile specifice pentru colectarea informațiilor, în vederea distribuirii către dascăli, ceea ce înseamnă un alt timp pierdut.