Pentru prima dată la nivel național, limba, teatrul și cultura idiș sunt sărbătorite concentrat, în zilele de 29 și 30 mai, printr-o serie de spectacole, concerte, lansări de carte și conferinţe, reunite sub cupola festivalului dedicat „Zilei limbii şi teatrului idiş”, de la Suceava și Rădăuți.
Prima ediție a debutat ieri, epicentrul evenimentului fiind municipiul Suceava.
Oficialități locale și județene, reprezentanți și prieteni ai comunității evreiești din România, invitați din Israel, colaboratori și prieteni care apreciază cultura și tradiţiile evreilor au luat parte la deschiderea oficială, găzduită de Muzeul Bucovinei.
S-au oferit distincții, s-au invocat personalități cu o contribuție deosebită în diferite domenii de activitate și s-a discutat despre amprenta pe care comunitatea evreiască a lăsat-o de-a lungul timpului.
„Este al doilea mare eveniment pe care îl organizăm la Suceava în decurs de mai puțin de doi ani de zile. În toamna anului 2016 am comemorat victimele deportării în Transnistria, iar acum organizăm Zilele limbii și ale teatrul idiș, o iniţiativă aparținând lui Silviu Vexler, deputatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, și a conducerii federației Comunităţilor Evreieşti, reprezentată de dr. Aurel Vainer”, a arătat Robert Schorr, secretar general al Federației Comunițăților Evreieşti din România, care a moderat acțiunea de marți.
Acesta a menționat că evenimentul de la Suceava și Rădăuți este un festival al culturii idiș, limba istorică a evreilor așkenazi din Europa Centrală și de Est, iar legea prin care s-a instituit Ziua limbii și teatrului idiș în România este o recunoaștere publică a contribuțiilor evreilor la dezvoltarea României și a diversității culturale din țara noastră.
”Împreună suntem martori la renașterea unei culturi cu totul deosebite, depinde doar de noi s-o facem cât mai cunoscută și s-o punem în valoare la valoarea ei reală”, a mai spus Schorr, care a adăugat că pentru aceste manifestări a fost ales intervalul 29 - 30 mai, când s-a născut, la Cernăuți, cunoscutul poet de limbă idiș, Ițic Manger.
La rândul său, Aurel Vainer, președintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a arătat că idiș nu este doar o limbă de comunicare, ci o cultură, o civilizație.
„Ambiția și propunerea mea este să creăm acest eveniment an de an aici la Suceava, la Rădăuți, pentru a sărbători această minunată limbă, cultură și istorie”, a spus Vainer.
Alături de prim-rabinul Rafael Schaffer și de Robert Schorr, acesta a primit din partea președintelui Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, distincția Meritul Bucovinei, ca semn al recunoștinței pentru aportul adus de această comunitate la dezvoltarea economică, culturală, socială în Bucovina și nu numai.
Și comunitatea evreiescă i-a răsplătit pe cei care au oferit prilejul „să aducem din istorie în realitatea vie idișul”, oferind Medalia de onoare „Prieten al Comunității Evreiești din România”, „o medalie a memoriei și a recunoștinței”.
Constantin Emil Ursu a fost distins pentru sprijinul oferit Federaţiei Comunităţilor Evreieşti la organizarea unor evenimente, înființarea la Muzeul Bucovinei a unei secții dedicate victimelor Holocaustului și comunismului, organizarea unor expoziții având autori evrei, interesul manifestat pentru cultura și tradiția evreiească și pentru valorile iudaice.
Mirela Elena Adomnicăi a primit Medalie de onoare „Prieten al Comunității Evreiești din România” pentru contribuția la organizarea și buna desfășurare a evenimentelor evreiești din județul Suceava, deschiderea și prietenia manifestată față de minoritățile naționale și încurajarea multiculturalismului și dialogului interetnic.
De cealaltă parte, Gheorghe Flutur și Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, au primit Medalia de argint „Elie Wiesel”, o medalie comemorativă prin care se aduce în atenție o figură foarte importantă pentru toți evreii din lume, laureat al premiului Nobel, supraviețuitor al infernului de la Auschwitz.
Nu în ultimul rând, colega noastră de redacție, jurnalista Dana Humoreanu, un membru activ și implicat al comunității evreiești din Suceava, a fost recompensată de către generalul de brigadă Ion Burlui cu Medalia de Onoare a ISU Suceava, pentru activitatea de voluntariat.
Festivitatea a continuat cu vernisarea expoziţiei ”Temple şi sinagogi din România”.