Luna mai a reprezentat pentru studenţii de la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava o perioadă extrem de activă şi densă, în care, sub îndrumarea profesorilor lor, s-au implicat în numeroase activităţi ştiinţifice şi culturale, pe plan naţional sau internaţional.
Monica Diana Ropciuc şi Ioana Boloca, de la masteratul internaţional „Teoria şi practica traducerii”, anul I, au participat la „Atelierele de traduceri”, organizate de Universitatea din Craiova, cu sprijinul Agenţiei universitare a Francofoniei, obţinând o menţiune specială pentru calitatea traducerii.
„Am venit acasă cu două ghiozdane pline ochi de cărţi, cu noi prietenii legate şi cu dorinţa de a găzdui şi noi, la rândul nostru, studenţi bine pregătiţi din toate colţurile ţării, care să răspundă chemării noastre şi să ne cunoască universitatea şi oraşul”, declară cele două studente, tot mai interesate de profesia de traducător, pentru care se pregătesc în cadrul acestui masterat.
De asemenea, Floarea Iluan, de la specializarea Franceză - Italiană, a obţinut premiul III la Concursul naţional de traducere între limbile romanice (franceză, italiană, română, spaniolă, latină), ediţia a II-a, secţiunea română-italiană, dedicat Zilei Latinităţii. Acest concurs a fost organizat de Facultatea de Litere a Universităţii din Craiova, în parteneriat cu Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură şi Institutul Cervantes din Bucureşti, la începutul lunii mai.
Nu în ultimul rând, la cea mai prestigioasă manifestare ştiinţifică studenţească cu profil filologic din România, Colocviul Naţional Studenţesc „Mihai Eminescu”, ediţia a XLIV-a, desfăşurat la Iaşi în perioada 17-19 mai, studenţii suceveni au primit numeroase premii. La acest colocviu anual participă reprezentanţi ai tuturor facultăţilor de litere din România şi Republica Moldova. Premii, menţiuni şi premii speciale au obţinut Otilia Ungureanu (secţiunea Critica criticii), Ana-Maria Antonesei (Poetică şi stilistică), alături de mai mulţi studenţi suceveni care s-au făcut remarcaţi prin traducerea în diverse limbi străine a câtorva creaţii eminesciene: Georgiana Obadă, Nicoleta Sfinţiţchi, Teodora Vasilovici (germană), Mirela-Dana Ostafi şi Erena-Ana Tanasi (franceză), Georgiana Turcuman şi Anissa Taouil Hassouna (spaniolă). Studenţii au fost coordonaţi de profesorii Mircea A. Diaconu, Dorel Fînaru, Raluca Dimian, Raluca - Nicoleta Balaţchi şi Alina Viorela Prelipcean.