La 25 de ani de la ultima reprezentaţie de la Suceava a operetei „Crai Nou”, compusă de Ciprian Porumbescu, libret de Vasile Alecsandri, Centrul Cultural Bucovina, cu susţinerea Consiliului Judeţean Suceava, pregăteşte un proiect de anvergură, cu o distribuţie de excepţie, pentru a repune în scenă opereta în două acte.
Evenimentul este programat pentru sâmbătă, 2 iunie, de la ora 18.00, în curtea interioară a Cetăţii de Scaun a Sucevei, accesul realizându-se pe bază de invitaţie, în limita locurilor disponibile.
Vor urca pe scena de spectacol peste 100 de artişti din cadrul Orchestrei şi Corpului de Balet ale Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu” (coregraf George Palaniuc), profesori colaboratori de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Corul „Vox Campus” Capu Câmpului (dirijori - preot Ciprian Curcă şi prof. dr. Sever Paraschiv Dumitrache).
Sonorizare: Dan Lungu, scenografie: Gonda Cojocariu, regia tehnică: Ioan Vizitiu.
Conducerea muzicală şi dirijor: prof. Emil Habriliuc. Regia artistică este semnată de Doru Zaharia.
Coordonatorul proiectului este prof. Iohannes Raimund Onesciuc, manager: Sorin Filip.
Distribuţie: Moş Corbu (cimpoier bătrân) - Cezar Mititiuc; Dochiţa (tânăra ţărancă) - Herna Sandulean; Ispravnicul - Marian Gogan; Bujor (căpitan de jandarmi) - Sergiu Dumbravă; Leonaş (tânăr) - Nicolae Ilincăi; Anica (orfană) - Viorica Daud Corjan.
„Ultima reprezentaţie de la Suceava a operetei <Crai Nou>, de Ciprian Porumbescu, a avut loc în 1994, la Dom Polski. Sub egida Centenarului, într-o distribuţie extraordinară, punem în scenă acest spectacol amplu, pe care îl pregătim de aproape trei luni de zile”, a arătat Sorin Filip, directorul Centrului Cultural „Bucovina”, acesta adăugând că în echipa actuală se regăsesc şi doi dintre artiştii care s-au implicat şi în spectacolul de acum un sfert de secol - Emil Havriliuc şi Herna Sandulean.
Spectacolul este realizat cu sprijinul Complexului Muzeal Bucovina, al Casei de Cultură a Studenţilor Suceava şi al Teatrului Municipal „Matei Vişniec”.
Opereta “Crai Nou” compusă de Ciprian Porumbescu a răsunat pentru prima dată pe 27 februarie 1882 pe o scenă improvizată a Şcolii Centrale din Braşov (astăzi Colegiul Naţional “Andrei Şaguna”), unde pentru scurtă vreme compozitorul a fost profesor de muzică.
„Crai Nou” dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiţi.