Echipe din șase țări, care participă săptămâna aceasta, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, la Concursul Internațional de Studențesc de Calculatoare Hard&Soft, ajuns la cea de-a 25-a ediţie, au prezentat vineri proiectele realizate cu multă trudă și bătăi de cap, provocarea lansată de organizatori nefiind deloc una ușoară.
Aceștia au avut de realizat stații meteo moderne, dar fără elemente în mișcare, care să transmită în timp real informațiile captate în teren, prin aplicații de mobil sau pe un website.
„Cele 16 echipe participante au pornit munca de luni, pe o temă care este de stringentă actualitate – să realizeze o stație meteo. Uzual, o astfel de stație utilizează senzori în mișcare, cerința expresă a fost să nu utilizeze asemenea senzori. În plus, stațiile trebuie să fie capabile să facă măsurătoarea parametrilor atmosferici – presiune, temperatură, umiditate, direcția și viteza vântului, pe două căi, în același timp existând trei căi prin care informațiile culese să fie transmise către o pagină web, prin GSM, bluetooth sau wifi”, a explicat prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, în calitate de organizator.
Din cele 16 echipe participante, 9 sunt din Cluj Napoca și Oradea, București, Timișoara și Suceava, iar 7 echipaje din străinătate (Cernăuţi și Vinița – Ucraina, Chişinău – Republica Moldova cu două echipaje, Novi Sad – Republica Serbia, Ilmenau – Germania și Hebei – China).
„Ca idee generală, a trebuit să realizăm o stație meteo care să poată fi controlată de la distanță, dar ceea ce a făcut proiectul mai dificil este faptul că a trebuit să îl implementăm fără părți mobile, încât a trebuit să renunțăm la metodele convenționale de determinare, precum morile de vânt – pentru măsurarea vitezei vântului. Am reușit să improvizăm, fără părți mobile, senzori pentru vânt ori pentru determinarea cantității de ploaie, datele obținute putând fi prelucrate și văzute pe mobil sau pe o aplicație web”, a precizat Mihai Iacov, membru al Echipei nr. 2 de la Universitatea Politehnică București.
„Noi am construit o stație meteo portabilă, fără ca aceasta să aibă părți componente în mișcare. În plus, a trebuit să facem și o aplicație Android pe care să poată fi vizualizate datele preluate, cât și un site web”, a menționat David Cosovan, membru al echipei Suceava 1.
O impresie bună au făcut și tinerii reprezentanți ai echipei Germaniei, Florian Schulze și Felix Seidel, de la Ilmenau University, care au spus că au avut de rezolvat o adevărată provocare, competiția dovedindu-se foarte mult pe placul lor.
Juriul din acest an este format din preşedintele Timothy Hall, de la Universitatea din Limerick - Irlanda, precum şi Ciaran MacNamee de la aceeaşi universitate, Nela Olsarova şi Nicolae FOICA de la ServiceXpert GmbH Munchen - Germania, Claudine Lecoqo şi Jean Michel Duthilleul de la Universitatea Lille 1 - Franţa, în calitate de membri.
Hard&Soft este un concurs adresat studenților seniori din domeniile calculatoarelor, electronicii şi automaticii, organizat de către Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, din cadrul USV, care își propune să testeze competențele tehnice hardware și software și de relaționare socială ale viitorilor ingineri.
Concursul Hard&Soft a devenit o competiţie internaţională de prestigiu, ocupând un loc privilegiat în programele manifestărilor studenţeşti europene.