Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere a efectuat o serie de modificări în ceea ce priveşte sistemul electronic de control al rovinietei, prin punctele fixe amplasate pe drumurile naţionale. Sunt modificări care sunt în beneficiul şoferilor, care au parte de ceva mai multă clemenţă în cazul în care nu au achitat taxa de drum şi sunt surprinşi de una dintre camerele fixe.
În judeţul Suceava există două camere fixe pentru controlul rovinietei: una pe E 85, la Iacobeşti-Grăniceşti, în zona intersecţiei spre Siret, respectiv spre Rădăuţi, şi una pe DN 17, care leagă Suceava de Ardeal, la Vama.Alte camere fixe sunt în judeţele vecine, astfel că un drum cu maşina până la Botoşani, la Iaşi ori până în Capitală nu vă poate scuti de trecerea prin dreptul unei camere de control al rovinietei.
Cele mai importante modificări
Modificările legislative stipulează căpentru o maşină fără rovinietă sistemul unic poate emite o singură amendă la 60 de zile, în loc de 30 de zile, indiferent câte camere au înregistrat vehiculul respectiv. Astfel, dacă pentru o maşină s-a emis o amendă o dată, 60 de zile nu riscaţi să mai primiţi o nouă sancţiune contravenţională.
Un alt detaliu foarte important este că şoferul care realizează că a trecut printr-un astfel de punct fix şi nu are rovinietă achitată scapă de amendă dacă face plata până cel târziu a doua zi, la ora 23.59, şi nu doar în aceeaşi zi, cum era anterior acestei modificări.
Unde sunt camere fixe pentru controlul rovinietei
În afara celor două camere fixe de pe raza judeţului nostru, în apropiere de Suceava, pe drumul naţional Suceava-Botoşani există o cameră fixă, amplasată pe raza localităţii Baisa.
În privinţa E 85, de la Suceava spre Bucureşti, nu sunt camere fixe pe raza judeţului Suceava, însă prima este la Moţca, după care mai este una la Nicolae Bălcescu, în Bacău.
Alte camere fixe pentru controlul rovinietei mai sunt la Curteşti - Botoşani şi la Leţcani, în Iaşi.
În afara acestor puncte fixe de control, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere mai deţine şi autospeciale care au sistem de control al rovinietei şi care sunt dispuse zilnic în alte zone. Două astfel de maşini sunt în dotarea Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, cu precizarea că acestea acoperă toată Moldova.
Şoferii nu au obligaţia de a face dovada plăţii rovinietei
Important de ştiut este că şoferul oprit pentru control de Poliţia Rutieră nu trebuie să facă dovada că deţine rovinietă valabilă. Controlul este obligaţia poliţistului rutier, care poate face verificarea doar cu un aparat care verifică automat numărul de înmatriculare şi care este conectat la sistemul naţional de control al rovinietei. Serviciile de Poliţie Rutieră judeţene au în dotare doar câte un astfel de aparat. În alte condiţii, poliţistul rutier nu are dreptul de a verifica existenţa rovinietei şi bineînţeles nici de a aplica amendă pentru lipsa acesteia.
Pentru autoturisme, amenda pentru lipsa rovinietei este de 250 de lei, cu posibilitatea achitării a 125 de lei, în termen de 48 de ore.
Până de curând, o mare problemă era cu numeroasele cazuri în care cei care primeau amenda acasă nu mai erau în realitate posesorii maşinilor. Din 20 mai a intrat în vigoare legea care prevede suspendarea înmatriculării autovehiculelor, în cazurile în care noul proprietar nu efectuează transcrierea dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la data cumpărării. Această modificare legislativă ar trebui să reducă numărul de cazuri în care amenzile de la rovinietă ajungeau la persoane care nu mai aveau de mulţi ani de zile respectiva maşină. Sunt situaţii în care şoferii înregistraţi fără rovinietă primesc amenda acasă, în plic, şi la mai mult de 6 luni de zile de la data comiterii contravenţiei.