Un sucevean condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul celei mai mari grupări de dealeri de etnobotanice care a acţionat pe raza municipiului Suceava, care își așteaptă în aceste zile sentința finală, a fost săltat de procurorii DIICOT Suceava într-un nou dosar, tot pentru trafic de droguri. Este vorba de Ilie Popovici, în vârstă de 47 de ani, cel identificat de structurile de combatere a crimei organizate drept liderul grupării care a distribuit acum câțiva ani mari cantități de etnobotanice în municipiul Suceava. Procurorii DIICOT și polițiștii specializați de la Serviciul Antidrog au adunat probatoriu din care rezultă că Popovici și-a reluat afacerile cu droguri, cel puțin din martie 2018.
În noile condiții, DIICOT a solicitat instanței de judecată arestarea preventivă a lui Ilie Popovici, în noul dosar. Tribunalul Suceava a admis propunerea, ieri, și a dispus arestarea preventivă a lui Ilie Popovici pentru 30 de zile. Dacă mandatul va rămâne definitiv, este foarte probabil ca Popovici să-și primească condamnarea finală din dosarul mai vechi din arest.
Droguri vândute către cel puțin 20 de clienți, care aveau alți clienți la rândul lor
Din probatoriul adunat în noul dosar rezultă că, din martie 2018, Ilie Popovici a început să comercializeze cantități de droguri de risc, respectiv canabis și Metilendioxipirovaleronă – MPDV.
Cel puțin din martie a început acțiunea de supraveghere a acestuia, după ce anterior s-au adunat indicii cum că acesta vine droguri către diferiți tineri din Suceava.
Conform unor surse, există date despre cel puțin 20 de cumpărători direcți de la Ilie Popovici. Aceștia făceau parte dintr-un anturaj de încredere, iar la rândul lor cumpărau „pliculețe de vise” și pentru alți tineri din Suceava.
Pliculețe cu droguri de risc erau vândute fie sub formă de fragmente vegetale, fie sub formă de praf.
Zeci de pliculețe, ridicate din locuința lui Popovici
Acum două zile, pentru completarea probatoriului, polițiștii de la Serviciul Antidrog au efectuat și o percheziție, în baza mandatului obținut, la locuința în care stătea Ilie Popovici. Din casa acestuia au fost ridicate zeci de pliculețe cu fragmente vegetale sub aspect de muguri și praf de culoare alb-gălbui. În total, ar fi vorba de aproape 100 de grame de substanțe interzise.
Având în vedere datele clare despre activitatea infracțională, procurorii DIICOT au concluzionat că rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit noi infracțiuni de trafic de droguri. Gravitatea faptei este amplificată de faptul că Ilie Popovici este trimis în judecată și condamnat deja, e adevărat nu definitiv, pentru trafic de droguri.
Ilie Popovici a fost pus din nou sub acuzare pentru trafic de droguri de risc și mare risc, în modalitățile procurării, deținerii, punerii în vânzare și vânzării de droguri de risc și mare risc, fără drept.
Argumentele pentru care s-a solicitat arestarea preventivă
Procurorii DIICOT au subliniat că inculpatul și-a făcut practic o îndeletnicire din vânzarea a diferite categorii de droguri de risc și mare risc către o multitudine de clienți, în ciuda situației sale juridice.
Mai mult, activitatea sa infracțională are consecințe extrem de dăunătoare pentru sănătatea publică, fiind de notorietate cazurile cu tineri dependenți, din care o parte au ajuns și pe la Urgențele Spitalului Județean Suceava
Foarte probabil, procurorii au acționat acum și luând în calcul posibilitatea ca inculpatul să fugă înainte de a fi condamnat definitiv în primul dosar în care este judecat.
Aproape 500 de clienți și o mie de acte materiale de vânzare de droguri
Ilie Popovici este judecat ca lider al grupării de etnobotanice de acum câțiva ani, care numără 11 inculpați. El a fost arestat preventiv o lungă perioadă de timp în acest dosar, ulterior fiind pus în libertate.
Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Ilie Popovici la 5 ani de închisoare în acest dosar. Sentința finală urmează a fi dată de Curtea de Apel Suceava, instanță care a rămas în pronunțare pentru data de 8 iunie.
Potrivit anchetatorilor, monopolul afacerilor cu etnobotanice pe piaţa din municipiul Suceava era deţinut de Ilie Popovici, ai cărui „locotenenți” au fost Ionuţ Păstrăv și Bogdan Andrei Nastasi.
Popovici avea un depozit de etnobotanice în apartamentul său din Burdujeni şi se întâlnea la două-trei zile cu complicii cărora le distribuia marfa. Tot Popovici era şi cel care ţinea contabilitatea afacerilor cu „pliculeţe cu vise”.
Ofiţerii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Suceava au aflat în urma investigaţiilor că membrii grupării aveau şi un „telefon de serviciu”, pe care clienţii sunau şi îşi comandau produsele, al căror preţ varia între 20 şi 60 de lei. Telefonul era predat între principalii membri ai grupării, care trebuiau să răspundă la apeluri şi să fixeze întâlniri cu clienţii pentru a le livra pliculeţele ilegale.
Tranzacţiile cu etnobotanice se făceau fie la uşa apartamentelor unora dintre membrii grupării sau la geam, fie pe stradă, prin oraş, sau în localuri, unele dintre ele chiar în apropierea unităţilor de învăţământ.
„Pliculeţele de vise” erau de două categorii, cele „de fumat” (au aspect de fragmente vegetale mărunţite, de culoare verde) şi cele „de nas” (care sunt utilizate de consumatori prin prizare şi sunt sub forma unei pulberi de culoare albă).
Această grupare ar fi comercializat, numai în cele patru luni în care a fost monitorizată, droguri de risc şi mare risc, precum şi produse ce conţin substanţe susceptibile a avea efecte psihotrope unui număr de 479 de clienţi, cei mai mulţi dintre aceştia cumpărând de mai multe ori, fiind reţinute 915 acte materiale de vânzare de droguri de risc şi de mare risc.
(27 mai 2018, 09:32:42