Bustul din bronz al lui Mihai Eminescu, de lângă Biserica „Sf. Nicolae”, în apropiere de rondul din faţa Cinematografului Modern, în plin centrul Sucevei, a ajuns într-o stare de degradare absolut jenantă. Bustul este plin de fisuri şi înnegrit la propriu de infiltraţii şi murdărie, aceasta fiind o ruşine perpetuată ani de zile, fără nici o reacţie din partea nimănui. Parcă de ruşine, copacul din apropiere şi-a întins crengile, în această primăvară, acoperind bustul marelui poet. Practic, privit din lateral, chipul lui Mihai Eminescu nu se mai vede din cauza vegetaţiei. Ca şi cum nu ar fi de ajuns, în imaginile surprinse joi la faţa locului, în spatelr bustului, pe spaţiul verde, tronau şi gunoaie. Se poate vorbi aşadar de o combinaţie între nepăsarea autorităţii locale şi nesimţirea unor cetăţeni, care parcă şi-au dat mâna pentru a întregi bătaia de joc cu privire la singurul monument din oraş dedicat poetului nepereche al literaturii româneşti.
Pe partea din faţă a soclului s-a păstrat o plachetă cu câteva versuri ale poetului, şi ele abia descifrabile, şterse şi fără un contur clar, iar pe laterale două altoreliefuri din bronz, erodate şi scrijelite, unul cu chipul poetului bucovinean prof. Vasile Bumbac (1837-1918) şi celălalt aparţinând scriitorului Teodor V. Ştefanelli (1849-1920), ambii apropiaţi ai poetului.
Bustul din bronz al lui Mihai Eminescu a fost dezvelit în 1992, lucrarea aparţinând lui Gheorghe Cârdei, iar de atunci nu a mai trecut prin nici o etapă de curăţare sau restaurare.
A fost realizat la iniţiativa Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina, cu sprijinul societăţilor Mefitex, Romups, Alisa, Famos, Tmucb, Bucov-Mixt Gălăneşti şi Primăria municipiului Suceava. Soclul a fost construit de Vasile Moisuc din Gălăneşti.