Două radare pistol de ultimă generaţie vor intra în dotarea Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Suceava, de la începutul lunii iunie, aparatele fiind deja achiziţionate de Primăria municipiului Suceava şi mai fiind de îndeplinit doar câteva formalităţi până când vor putea fi folosite efectiv în trafic.
Pentru cei care se întreabă unde vor fi folosite aceste radare, trebuie spus că ele sunt în dotarea Biroului Rutier Suceava, care acţionează în municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi în alte câteva zeci de localităţi limitrofe. Aşadar, aparatele de măsurare a vitezei nu sunt doar pentru municipiul Suceava. Pe de altă parte, ne-au precizat poliţiştii rutieri, ele vor fi folosite cu prioritate în municipiul Suceava.
Poliţişti au deja o „hartă” a zonelor în care vor acţiona în municipiul Suceava. Şoferii ar trebui să fie mai atenţi la viteza cu care circulă mai ales la ieşirile din municipiul reşedinţă de judeţ, fie că vorbim de ieşirea pe E 85, spre Fălticeni, cea de pe Şoseaua Humorului, pe DN 17, spre Gura Humorului, ori cele spre DN 29 Suceava-Botoşani, DN 29A, spre Adâncata, ori pe străzile Traian Vuia şi Grigore Alexandru Ghica, spre Siret.
În interiorul municipiului, o zonă în care se circulă cu viteze peste cea legală, mai ales la orele cu trafic redus, este Calea Unirii, zona de coborâre de la Grupul Şcolar, dar şi strada Cernăuţi.
Între limite de viteză şi limita bunului-simţ
Având în vedere că au la dispoziţie radare cu laser, tip pistol, care sunt cele mai performante aparate de măsurare a vitezei, cu o rază de acţiune de peste 1.200 de metri, poliţiştii rutieri ar trebui să fie ceva mai selectivi privind vitezele pentru care vor da amenzi. Chiar dacă nimeni nu o poate spune oficial, în principiu, vor fi date amenzi doar dacă este vorba de limite depăşite cu peste 20 de km/h, adică 70 de km/h pe străzile din municipiul Suceava.
Cu „pistolul” la trecerile de pietoni
În afara vitezei, cele două radare pistol, dotate şi cu sistem video, vor fi folosite şi pentru acţiuni la trecerile de pietoni. Poliţiştii rutieri îi vor înregistra şi apoi amenda pe şoferii care nu acordă prioritate pietonilor angajaţi regulamentar în traversare. La acest capitol, acţiunile vor fi concentrate aproape exclusiv în municipiul Suceava. Şi pietonii care traversează aiurea ar putea fi „ochiţi” de pistolul radar.
Statisticile Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava arată că din cei 16 oameni care au murit în accidente în primul trimestru al acestui an, zece au fost pietoni. Este vorba atât de pietoni care au traversat neregulamentar, cât şi de pietoni care erau angajaţi regulamentar în traversare, dar şi de pietoni loviţi în timpul deplasării pe drumul public.
Numărul de decedaţi în rândul pietonilor este enorm, iar aceste accidente sunt şi cel mai greu de prevenit.
Poliţiştii rutieri vor avea cinci radare pistol
După aceste două achiziţii ale Primăriei municipiului Suceava, poliţiştii rutieri din judeţ au la dispoziţie în total cinci radare tip pistol, care se adaugă celor 10 maşini de poliţie cu radare.
Cel mai vechi radar pistol din dotarea Serviciului Rutier Suceava este al Inspectoratului General al Poliţiei Române, fiind folosit de mai mulţi ani. Un alt radar a fost achiziţionat de Primăria Dumbrăveni şi cedat în baza unui contract de comodat Postului de Poliţiei Dumbrăveni şi Poliţiei Salcea, iar alt radar pistol este cumpărat de Primăria Fălticeni, pentru poliţiştii de la Biroul Rutier Fălticeni.
Poliţia Rutieră a propus şi Primăriei Rădăuţi achiziţionarea unui radar pistol, pentru acea zonă a judeţului, care nu are încă un astfel de aparat de măsurare a vitezei.
Revenind la cele două radare pistol de la Suceava, acestea au fost achiziţionate prin licitaţie publică şi au costat 125.840 de lei. Ele au fost recepţionate deja de Poliţia Rutieră, iar în şedinţa de consiliu local de săptămâna viitoare se va supune la vot propunerea de cedare a aparatelor, în baza unui contract de comodat, Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Suceava.
Judeţul Suceava s-a aflat, atât în 2016, cât şi în 2017, în fruntea listei, la nivel naţional, în ceea ce priveşte numărul persoanelor decedate în accidente rutiere. 105 oameni au murit în accidente în 2016 şi doar cu unul mai puţin în anul 2017.
Conducerea Serviciului Rutier Suceava consideră că doar prin acţiuni de control intense în trafic, inclusiv cu radare, se pot reduce accidentele rutiere grave.