Şcoala Gimnazială Baineţ a organizat duminică, 20 mai, la Căminul Cultural Climăuţi, Festivalul Minorităţilor Naţionale ”Spaţiul bucovinean – buchet de valori multiculturale”, la care au participat formaţii artistice şi personalităţi reprezentative ale etniilor din zona Bucovinei. Este vorba de un proiect ambiţios coordonat de profesoara Mirela - Doina Ionuţă, director al Şcolii Gimnaziale Baineţ, susţinut de comunitatea de ruşi-lipoveni din Climăuţi, un partener important al proiectului. Au participat solişti, formaţii de dansuri, grupuri corale şi instrumentale de la Şcoala Gimnazială Baineţ, coordonate de prof. Elena Panfilov, Mirela Ionuţă, Carmen Crîşmaru, Carmen Bîrsan, Nadia Sârghia, Şcoala Gimnazială ”George Tofan” Bilca, coordonatori profesorii Mihai Teacă şi Stela Bucevschi, Şcoala Gimnazială „Jean Bart” Suceava, coordonatori - profesorii Lăcrămioara Ilciuc şi Marina Zenoveiov, Şcoala Gimnazială ”Petru Muşat” Siret, profesor Zirca Ianoş, Şcoala Gimnazială Şerbăuţi, profesor Loredana Mândrişteanu, Şcoala Gimnazială Nr. 2 Rădăuţi, profesor Alexandrina Coca, Şcoala Gimnazială Manolea, Şcoala Gimnazială Bălcăuţi, profesor Iulian-Petru Chideşa.
Comuniune
Copii, tineri şi adulţi, participanţii au prezentat diversitatea tradiţiilor, frumuseţea portului specific, muzicalitatea limbii străbune. De remarcat implicarea extraordinară a reprezentanţilor unor parohii în transmiterea valorilor multiculturale: părintele Mihai Cobziuc, cel care a pus bazele reînvierii tradiţiilor pe aceste meleaguri, fost preot paroh la Biserica „Sf. Dimitrie” Baineţ, care a susţinut o superbă priceasnă în deschiderea festivalului, preotul Valentin Ardelean, de la Izvoarele Sucevei, care îndrumă grupul vocal-instrumental ”Izvoraşul”, Congregaţia Surorile Dominicane Siret, care instruiesc un grup numeros de elevi care au delectat publicul cu tradiţiile poloneze. Prof. Erastov Vasa a declarat că, în aceeaşi măsură, merită salutată strădania comunităţilor etnice - Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România – principalul sponsor al evenimentului, susţinătorul Ansamblului Folcloric „Lodka” din Tulcea, cu inegalabila sa coordonatoare Natalia Neumann; grupul artistic „Ramaşki” din Manolea; Uniunea Ucrainenilor din România, un sponsor important al festivalului şi, în acelaşi timp, susţinător al grupurilor şi ansamblurilor prezente pe scenă; şi Uniunea Polonezilor din România, care a asigurat o pată de culoare aparte prin prezenţă scenică şi preocupare pentru cultivarea în rândul copiilor şi a tinerilor a respectului şi dragostei pentru tradiţii străbune.
„O astfel de manifestare nu putea avea loc fără prezenţa şi deschiderea pe care o are populaţia majoritară care şi-a îmbogăţit spiritualitatea proprie, respectând şi punând în valoare cultura etniilor pe care le-a primit pe meleagurile sale. Un astfel de eveniment nu putea avea loc fără implicarea întregului colectiv de cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Baineţ, făcând parte fie din echipa de proiect, fie din echipa de organizare, precum şi a partenerilor interni şi externi din proiect şi a celorlalţi sponsori care au contribuit la derularea cu succes a proiectului”, a completat prof. Erastov Vasa.