După feeria de culori din perioada înfloririi celor 50.000 de bulbi de lalele plantați în toamna anului trecut, special pentru a înfrumuseța Suceava la începutul primăverii, municipiul reședință de județ se pregătește de un nou sezon în care să concureze la titulatura de „oraș al florilor”.
Peste 250.000 de răsaduri de flori au fost plantate în ultima lună pe spațiile verzi situate de-o parte și de alta a arterelor de circulație, în parcuri, în sensurile giratorii, altele fiind atârnate în ghivece, pe stâlpi, sau puse în jardiniere, pe domeniul public.
„Ca în fiecare primăvară, am demarat campania de plantare a florilor la finalul lunii aprilie, ultimele amplasamente pe care se fac astfel de lucrări urmând să fie finalizate miercuri, de acum înainte urmând să avem grijă de întreținerea acestora. În total avem plantate aproximativ 250.000 de răsaduri de flori, din care 20.000 de fire de mușcate, care împodobesc cele 1200 de ghivece agățate de stâlpi, de-a lungul bulevardului principal, precum și în cele 500 de jardiniere care sunt puse în fața diverselor instituții”, a declarat viceprimarul Sucevei, Marian Andronache.
Pe peluze, în parcuri și pe aliniamentele stradale, precum și în sensurile giratorii, s-au plantat petunii – 100.000 de bucăți, vinca – 5000, callistephus – 3500, crăițe – 30.000, cineraria – 30.000, begonia – 30.000, canna indica – 2000.
„În prezent mai avem în stoc 10.000 de crăițe și 10.000 de petunii, pentru a avea de unde face completări, în caz de apar distrugeri în urma unor fenomene meteorologice nedorite. Mai avem și răsaduri mici, care în decurs de trei săptămâni – o lună, vor ajunge la maturitate”, a adăugat viceprimarul Sucevei.
Acesta a menționat și de cei 4000 de trandafiri plantați tot în această primăvară, care au iscat discuții, deoarece o parte din ei nu s-au prins.
„Rata de prindere a fost de 60% - 85%. Se pare că ei au intrat foarte greu în vegetație, pentru că și cei pe care i-am scos pentru că ni se păreau uscați și i-am plantat într-un șanț cu pământ, la sera Domeniului Public, acum au început să dea muguri, încât îi vom putea utiliza, la fel ca și cei scoși din zona centrală, pentru protecția copiilor care se joacă pe acolo”, a adăugat Marian Andronache.
Dacă plantările care tocmai se încheie nu vor fi afectate de fenomene naturale sau de intervenția omului – cum s-a întâmplat în alți ani, când s-au furat mii de flori, rezervele de răsaduri existente în serele municipalității vor fi împărțite asociațiilor de proprietari și unităților de învățământ care au solicitat să înfrumusețeze zona pe care o administrează.
Majoritatea răsadurilor de flori utilizate la înfrumusețarea orașului au fost produse în serele primăriei, gestionate de Direcţia Domeniului Public, făcându-se astfel economii semnificative la bugetul local.