Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a declarat că nu poate să nu constate că în ultima vreme parlamentarii liberali de Suceava inventează tot felul de subiecte de presă care mai de care mai „interesante”, prin care încearcă o manipulare asiduă şi continuă a sucevenilor. Virginel Iordache a precizat că toate subiectele abordate de liberalii suceveni fac parte din categoria “Liberalii spun lucruri trăsnite”.
„Unul dintre subiectele predilecte ale liberalilor suceveni au ca temă pilonul II de pensii, dezbătut de doamna Angelica Fădor, care este, se pare, atotştiutoare. După ce a dat sfaturi <preţioase> ministrului Justiţiei, după ce a rezolvat, vorba vine, problema Vămii Siret, doamna deputat a schimbat registrul, trecând cu dezinvoltură la tratarea problemelor financiare”, a spus Iordache. El a ţinut să explice că în afara Fondului de Pensii de stat, pilonul I, în România există două alte tipuri de fonduri de pensii „private”, pilonul II de pensii şi Fondurile de Pensii facultative, alimentate din contribuţii individuale şi administrate privat, ultimele două înfiinţate prin legi organice în 2004, respectiv 2006. Virginel Iordache a subliniat că în aceste cazuri, ca orice active în proprietate privată, contribuţiile individuale la aceste fonduri nu pot fi naţionalizate, adăugând că fondurile din pilonul II sunt în totalitate alimentate din alocaţii de la stat.
„Aceste alocaţii, odată transferate către fonduri în numele cetăţenilor români beneficiari, devin active în proprietate privată şi ele nu mai pot fi retrase sau naţionalizate”, a spus Iordache. Senatorul PSD de Suceava a adăugat că fondurile din pilonul II au ajuns, la sfârşitul anului 2016, la 31,5 miliarde de lei, din care 65% sunt investite în titluri de stat, adică finanţează deficitul bugetar. „Chiar dacă, în extremis, aceste fonduri ar fi consolidate cu fondul de pensii de stat şi administrate public, aceste fonduri nu pot fi folosite decât prin valorificarea activelor financiare pe care le au în portofoliu. Ori statul nu poate valorifica titlurile de stat decât dacă le răscumpără, ceea ce ar însemna alocaţii bugetare echivalente, adică o majorare a deficitului bugetar. Şi pentru a concluziona vreau să spun că nu există nici-o discuţie şi nici nu a existat vreo evaluare vizavi de acest subiect. Este exclus ca PSD să modifice ceva asupra modului de gestionare a fondurilor cuprinse în pilonul II de pensii”, a declarat Virginel Iordache.
El a ţinut să-i transmită deputatului Angelica Fădor că ar trebui să trateze teme financiare cu adevărat serioase, cum ar fi efectele reducerii salariilor şi ale pensiilor, din perioada 2010, asupra nivelului de trai al românilor, dar întocmirea unui raport asupra modului de utilizare a sumei de 20 de miliarde de euro, împrumutată de România în perioada 2010-2011, când la putere se afla un guvern PDL, „format din actualii colegi ai domniei sale”.