Arhitectul sucevean Ion Andriu a fost ales în funcţia de preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Nord Est. Alegerile au avut loc recent, în incinta fostei Uzine de apă a Sucevei, acolo unde s-a desfăşurat Conferinţa Teritorială a Filialei Nord Est a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR). În cadrul conferinţei teritoriale au fost alese noile organisme de conducere ale filialei, respectiv preşedintele, consiliul teritorial şi componenţa comisiei de cenzori şi a comisiei de disciplină. În urma alegerilor, preşedinte al Filialei Nord Est a OAR pentru perioada 2018-2020 a fost ales arhitectul sucevean Ion Andriu. De asemenea, Colegiul Director ales de noul Consiliu teritorial de conducere al filialei este format din arhitecţii suceveni Constantin Gorcea şi Corina Roncea, şi Mihai Tulbure (Botoşani), care vor avea funcţii de vicepreşedinţi, în timp funcţia de trezorier va fi ocupată de arh. Alexandru Oltean. De precizat că în mandatul 2014-2018, arhitectul Ion Andriu a deţinut funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional al Ordinului Arhitecţilor din România.
Ion Andriu a precizat că tot în cadrul Conferinţei Teritoriale au fost aleşi şi delegaţii filialei pentru Conferinţa Naţională a OAR, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 30 iunie – 1 iulie 2018. „Tot în cadrul conferinţei au avut loc şi o serie de dezbateri şi analize, finalizate prin propuneri şi sugestii referitoare la optimizarea organizării interne, relaţiile cu instituţiile şi reprezentanţii administraţiei, reducerea birocraţiei şi simplificarea regulamentelor legislative referitoare la proiectarea şi realizarea investiţiilor”, a precizat arh. Ion Andriu.
El a arătat că Ordinul Arhitecţilor din România cuprinde 22 de filiale în întreaga ţară, Filiala Nord Est având 182 de membri, arhitecţi şi coordonatori arhitecţi, din judeţele Suceava şi Botoşani.
OAR are ca principal scop gestionarea modalităţilor de exercitare a profesiei de către cei circa 10.000 de membri ai organizaţiei la nivel naţional.
Ion Andriu a mai amintit că locaţia în care au avut alegerile, fosta Uzină de apă a Sucevei, datează din anul 1912 şi este în prezent gazda organizaţiilor locale ale breslei arhitecţilor. Fosta Uzină de apă a Sucevei a fost restaurată şi reabilitată în totalitate, demers care a fost apreciat şi în plan naţional, fiind recompensat cu mai multe premii, inclusiv cu premiul „Arhitectura patrimoniului cultural”, al Bienalei Naţionale de Arhitectură, în 2016, acordat autorului principal al proiectului, arh. Constantin Gorcea.