Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 21 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 112 (6822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vigilenţă

Şase cazuri de înşelăciune prin metoda „accidentul”, dejucate într-o singură zi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Metoda „accidentul” este utilizată în continuare de escroci, care încearcă să se folosească de starea emoţională de moment a unor persoane, în general de vârsta a treia, pentru a face rost rapid de bani nemunciţi. Ampla mediatizare a cazurilor de persoane care au „donat” bani ţeparilor a făcut ca sucevenii să conştientizeze riscurile la care se expun dacă acţionează în pripă, fără a se informa în prealabil despre situaţia reală.

Numai în cursul zilei de sâmbătă s-au înregistrat şase cazuri de acest gen, din fericire toate cu eşecuri pentru escroci. Interesant este că toate aceste tentative de înşelăciune au avut loc într-un interval de numai câteva ore, ceea ce înseamnă, într-o probabilitate destul de mare, că a fost vorba de una şi aceeaşi grupare.

 

Trei cazuri în decurs de doar două ore

Primul caz semnalat a fost în jurul orei 10.30, când un bărbat în vârstă de 63 de ani, din municipiul Suceava, a reclamat că a primit un apel pe telefonul fix, iar la capătul celălalt al firului era o persoană care s-a recomandat a fi avocat. Viitoarei victime i s-au cerut 20.000 de lei pe motiv că fiica lui a avut un accident rutier. Pentru a fi şi mai credibil, aşa-zisul avocat a dat telefonul unei persoane de sex feminin, care a început să plângă şi a cerut ajutor financiar. Bărbatul a întrebat-o cum se numeşte, iar când i s-a spus un alt nume decât cel pe care îl are fiica sa reală şi-a dat seama că este victima unei tentative de înşelăciune.

O oră mai târziu, o femeie de 66 de ani, din municipiul Suceava, a sunat la 112 pentru a reclama acelaşi tip de faptă. Ca şi în precedentul caz a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi fiica sa. I-a spus că a produs un accident rutier care a avut drept consecinţă rănirea gravă a unei alte femei, iar pentru acest lucru riscă să fie arestată. „Fiica” a cerut ajutor financiar pentru a scăpă de probleme, iar „mama” i-a spus că are acasă doar 1.200 de lei, însă în bancă mai dispune de 7.500 de lei, pe care îi poate scoate doar luni. Aşa-zisa fiică a insistat şi a cerut alte bunuri de valoare, inclusiv bijuterii, moment în care femeia şi-a dat seama că la telefon este o escroacă, motiv pentru care a încheiat convorbirea.

După o oră, o altă femeie, în vârstă de 70 de ani, din Suceava a sunat la 112 şi a spus că a fost apelată pe telefonul fix de către o persoană necunoscută care s-a recomandat a fi fiica sa. Aceasta din urmă i-a spus că a fost implicată într-un accident rutier, din care a rezultat vătămarea gravă a unei femei, care ulterior a fost transportată la spital. Imediat a apărut pe fir şi avocatul, dar când au fost întrebaţi cum se numesc, cei doi au refuzat să răspundă, astfel încât tentativa de înşelăciune a fost dejucată.

 

Telefon în miez de noapte

Pentru a fi cât mai credibili, escrocii folosesc şi ore la care oamenii de obicei dorm. I s-a întâmplat unui bărbat de 51 de ani, din Suceava, care a fost apelat pe telefonul fix în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 0.15.

O persoană necunoscută care s-a recomandat a fi sora lui a venit cu aceeaşi poveste, şi anume că a fost implicată într-un accident rutier cu victime, din care a rezultat vătămarea unei femei, care ulterior a fost transportată la spital.

„Sora” i-a solicitat suma de 5.000 de euro, spunându-i că banii îi sunt necesari să achite operaţia persoanei accidentate, pentru a nu face plângere. În schemă a apărut şi avocatul, dar când bărbatul a întrebat-o pe presupusa soră data lui de naştere, aceasta nu a spus nimic, după care a închis telefonul.

Tot 5.000 de euro i s-au cerut şi unei femei de 68 de ani, din Dorneşti. Un bărbat de sex masculin a sunat sâmbătă, în jurul orei 18.00, şi s-a recomandat a fi băiatul care trăieşte în Belgia. Luat la întrebări despre o serie de date legate de familie, necunoscutul a închis telefonul.

 

Recomandările poliţiştilor

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Suceava spun că metoda „accidentul” este una extrem de răspândită şi de aceea le recomandă tuturor celor care sunt contactaţi pentru a plăti diferite sume de bani să fie precauţi.

„Victimele acestui tip de infracțiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoțională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicat într-un grav accident rutier. În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăți de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate. Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite”, a arătat comisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Pentru a obţine rezultatul scontat, escrocii mizează pe o stare de tulburare profundă, iar unele persoane, la primirea unei asemenea veşti, transmit infractorilor, în urma indicațiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate.

În cele din urmă, victimele îşi dau seama că au fost înşelate şi că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială şi şocul emoţional survenit în urma aplicării acestui mod de operare.

Poliţiştii au venit şi cu o serie de clarificări necesare persoanelor care sunt contactate pentru a fi înşelate. Astfel, trebuie ştiut faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şase cazuri de înşelăciune prin metoda „accidentul”, dejucate într-o singură zi.
 Vizualizări articol: 2212 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Şase cazuri de înşelăciune prin metoda „accidentul”, dejucate într-o singură zi5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei