Doi minori din Șcheia, care au deja mai multe fapte penale la activ, trimiși în judecată pentru ultraj, într-un caz deosebit de grav, cel puțin prin prisma tupeului, caz petrecut în luna august a anului trecut, când au fost tăiate cauciucurile a două maşini din curtea Postului de Poliție Șcheia, una fiind autospecială de serviciu și una mașina personală a unui om al legii, au fost condamnați la pedeapsa constând în măsura asistării zilnice pe o perioadă de șase luni. Sentința a fost dată în această săptămână de Judecătoria Suceava. Această pedeapsă impune doar un program de supraveghere a minorilor, care trebuie să se prezinte la anumite date la Serviciul de Probațiune și să se supună unui program de reintegrare socială. Judecătoria Suceava a mai dispus ca măsura de arestare preventivă a celor doi să înceteze imediat, această decizie fiind executorie.
Judecătorii s-au dovedit destul de indulgenți cu cei doi minori, considerând probabil că mai merită o șansă de reintegrare socială. Cel puțin dacă ne raportăm la faptele comise, sentința este foarte blândă. Totuși, sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de către procurori.
Răzbunarea a venit la câteva ore după confiscarea unei sume de bani
Represaliile romilor au venit după ce polițiştii îi opriseră pentru un control pe stradă şi le confiscaseră o sumă de bani pe care nu o puteau justifica.
În noaptea de 10 spre 11 august 2017, un echipaj al Poliției Șcheia a oprit trei tineri de etnie romă cunoscuți cu preocupări infracționale, pentru o verificare de rutină. Asupra lor a fost găsită suma de 300 de lei, pe care nu o puteau justifica. Polițiştii au confiscat suma de bani, în acest sens fiind întocmit un proces verbal de constatare.
În aceeaşi noapte, poliţiştii au găsit în curtea instituţiei patru roţi sparte la autospeciala de poliţie, precum şi două la maşina personală a unei agente de poliţie, care făcea parte din echipajul care i-a oprit pe tinerii romi.
Încă din acea noapte, polițiştii au adunat date despre autori, ulterior fiind stabilită întreaga activitate infracțională.
Inițial, cercetările s-au demarat pentru infracțiunea de distrugere, însă ulterior procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a dispus schimbarea încadrării juridice, în infracțiunea de ultraj. Ultrajul este infracțiunea comisă asupra polițistului aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
Din cercetările polițiştilor a rezultat că cel care a tăiat cauciucurile maşinii de poliție este Marian Samir S., în vârstă de 14 ani la data comiterii faptelor. În cazul celei de-a doua maşini, autorul identificat este Cornel B., în vârstă de 16 ani la data comiterii faptei. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru infracțiunile de ultraj, dar și pentru distrugere și portul și folosirea fără drept de obiecte periculoase (cuțit).
Infracțiuni grave așadar, care au lovit direct în autoritatea poliției, și care denotă foarte mult tupeu.
De precizat că înainte de a fi trimiși în judecată minorii au fost expertizați psihiatric, stabilindu-se că au discernământ.
Primul minor era în arest preventiv din data de 7 martie 2018, în timp ce al doilea din 22 ianuarie a.c.
Magistrații au mai stabilit ca minorii să le achite despăgubiri polițiștilor, sume între 500 și 1.000 de lei.