Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Suceava a încheiat la mijlocul acestei săptămâni, pe 15 mai, campania de preluare a cererilor unice pentru subvenţiile în sectorul zootehnic şi vegetal. Datele finale arată că au fost depuse 47.438 de cereri unice de plată, Suceava fiind şi în 2018 judeţul cu cele mai multe dosare înregistrate. Ceea ce se remarcă în acest an este că, deşi numărul cererilor a scăzut uşor, suprafaţa pentru care se cer subvenţii este mai mare. În acest an sunt solicitate subvenţii pentru suprafaţa totală de 200.606 hectare.
Aceste date indică o tendinţă de comasare a terenurilor, prin apariţia unor cultivatori mari. Aceşti cultivatori mari au apărut aproape în fiecare comună şi preiau terenuri de la agricultorii mici, mulţi dintre ei vârstnici care nu mai pot lucra. În acest fel se lucrează terenul agricol mai eficient, iar suprafeţe nelucrate de ani de zile sunt acum pe lista de suprafeţe eligibile la subvenţii. Totuşi, tendinţa de comasare din judeţul Suceava este încă slabă faţă de alte zone ale ţării.
Tot în privinţa marilor fermieri s-au înregistrat 228 de cereri unice de plată de la cultivatori care lucrează de la 50 de hectare în sus. Aceşti 228 de mari fermieri au depus cereri pentru o suprafaţă declarată la plată de 35.557 hectare. Rezultă o medie de 155 de hectare de fermier.
Fermierii care au depus cererile unice de plată în termenul legal, 15 mai, pot aduce eventuale completări sau modificări până la data de 31 mai, fără aplicarea de penalităţi.
Aceste subvenţii, cel mai important sprijin al agricultorilor de peste an, sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.