Ziua Eroilor a fost celebrată, ieri, de sărbătoarea creştină a Înălţării Domnului, de autorităţile sucevene, la Monumentul Eroilor din cimitirul Pacea, prin ceremonial religios şi militar.
La eveniment au participat prefectul de Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Viorel Seredenciuc, primarul de Suceava, Ion Lungu, viceprimarul Marian Andronache, reprezentanţi ai instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, ai asociaţiilor veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi retragere şi ai asociaţiei Cultul Eroilor Suceava, elevi şi studenţi.
S-a intonat Imnul Naţional al României, a fost oficiat serviciul religios şi s-au rostit alocuţiuni pe tema semnificaţiei acestei zile, iar prefectul Adomnicăi a transmis mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, cu ocazia Zilei Eroilor. Au urmat depuneri de coroane, defilarea militarilor şi prezentarea onorului de către detaşamentul de onoare.
Din detaşamentul de onoare au făcut parte efective militare din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean “Bogdan Vodă”, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Bucovina” al judeţului Suceava şi elevi de la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi “Petru Rareş” Fălticeni. La manifestare a participat şi Fanfara Primăriei Suceava.
Comemorarea eroilor în fiecare an în ziua sărbătorii Înălţării Domnului a fost stabilită în România prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, iar România a fost prima ţară care îi comemorează în aceeaşi zi pe eroii străini şi pe cei români. Acest lucru a venit ca urmare a Tratatului de la Versailles, unde ţările beligerante s-au obligat, prin semnarea tratatului, la întreţinerea mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar după 1990 s-a revenit la data iniţială.
În plan bisericesc, pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist.
După căderea regimului comunist, această tradiţie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 şi 2001.
În ziua de Înălţare a Domnului, în toate bisericile româneşti din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă. După Liturghie, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, la troiţele şi la monumentele închinate acestora, din ţară şi străinătate, se oficiază slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc.
La ora 12.00, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe sunt trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.