Dramaturgul şi poetul sucevean Matei Vişniec a fost distins cu o diplomă de excelenţă pentru sprijinul acordat înfiinţării şi dezvoltării Teatrului Municipal din Suceava. Distincţia i-a fost acordată de prefectul judeţului, Mirela Adomnicăi, la începutul şedinţei Colegiului Prefectural, în prezenţa majorităţii şefilor de instituţii sucevene.
În deschiderea ceremoniei, prefectul Mirela Adomnicăi a precizat că joi a fost o zi de sărbătoare cu triplă semnificaţie, pe lângă Înălţarea Domnului şi Ziua Eroilor existând şi un alt motiv de sărbătoare, şi anume prezenţa maestrului Matei Vişniec la şedinţa Colegiului Prefectural. Mirela Adomnicăi a subliniat faptul că diploma de excelenţă i-a fost acordată dramaturgului Matei Vişniec pentru sprijinul adus la înfiinţarea teatrului de la Suceava, care îi poartă numele. Prefectul a dat citirii o scurtă biografie a maestrului Matei Vişniec, subliniind faptul că acesta este considerat cel mai important autor dramatic al momentului. Matei Vişniec s-a născut pe 19 ianuarie 1956, la Rădăuţi. Dramaturgul sucevean a primit de mai multe ori premiul Uniunii Scriitorilor din Dramaturgie. În anul 2009, Matei Vişniec a fost distins cu Premiul European pentru întreaga activitate, din partea Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa. Printre distincţiile obţinute se mai numără şi premiul UNITER şi premiul pentru dramaturgie al Academiei Române. Piesele semnate de Matei Vişniec sunt jucate în peste 40 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi.
Mirela Adomnicăi a declarat că dincolo de asigurarea finanţării şi de bunele intenţii ale administraţiei locale, teatru din Suceava nu ar fi ajuns să aibă performanţă fără sprijinul direct acordat de maestrul Matei Vişniec. „De doi ani avem teatru la Suceava. Avem un teatru tânăr, energic, care a reuşit să aşeze Suceava pe harta teatrală a ţării. Şi mărturie în acest sens stau aprecierile criticilor de specialitate care au considerat că această instituţie culturală, deşi are doi ani de zile, este deasupra multor alte teatre. Şi toate acestea se datorează dumneavoastră”, i-a transmis Mirela Adomnicăi maestrului Matei Vişniec.
Matei Vişniec: Un teatru este o cauză locală comună care va trebui sprijinită în orice moment
Prefectul i-a înmânat apoi diploma de excelenţă dramaturgului Matei Vişniec, acesta declarând că este onorat şi fericit pentru primirea acestei distincţii. Matei Vişniec a spus că la vârsta de 62 de ani se află „pe o muchie”, trăind 31 de ani în România şi tot atât timp în Franţa. „Acum îmi dau seama că sensul plecării e de fapt întoarcerea”, a spus Matei Vişniec. El a ţinut să le transmită celor prezenţi că fascinaţia pe care o are pentru teatru „i se trage” de la tradiţiile populare şi evenimentele pe care le-a văzut la Horodnic atunci când era copil. Matei Vişniec a subliniat faptul că îşi doreşte ca teatrul de la Suceava să aibă o activitate cât mai îndelungată, precizând că în mod special copiii au nevoie de acest teatru. „Vreau să spun că nu trebuie să ne panicăm dacă o să iasă şi câte un spectacol discutabil. Este important să discutăm inteligent de ce nu ne place, iar acest lucru trebuie să ne dezvolte spiritul critic”, a explicat dramaturgul sucevean. Matei Vişniec a mai declarat că un teatru este o cauză locală, naţională, comună, care va trebui sprijinită în orice moment.
Prezentă la ceremonia de ieri, directoarea Teatrului Municipal „Matei Vişniec” Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, a ţinut să mulţumească spectatorilor care vin la piesele montate pe scena suceveană, primăriei, pentru susţinerea financiară a teatrului. Ea a precizat că şi-ar dori ca într-o zi teatrul din Suceava să devină unul naţional.