Desemnarea unui câştigător la concursul de soluţii artistice pentru realizarea Monumentului Unirii, care să fie inaugurat în cadrul programului Centenar, pe 28 noiembrie 2018, s-a dovedit a fi mai dificilă decât se preconiza.
„Din păcate, alegerea soluţiei artistice pentru realizarea Monumentului Unirii a fost respinsă, nici una dintre cele patru oferte nu a îndeplinit 50 de puncte. Trei dintre ele reprezentau spirala ADN – un fel de coloană a infinitului, dar în diferite forme, care nu m-au impresionat deloc, iar o altă ofertă, un grup statuar – steagul românesc, care nu avea nimic de-a face cu Unirea. Era o altă interpretare a steagului tricolor”, a explicat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Analiza ofertelor a fost făcută de o comisie de specialitate, din care face parte arhitectul Constantin Gorcea, artistul plastic Lucia Puşcaşu şi Viorel Blănaru, de la Direcţia de Culte.
În final, nici una dintre propuneri, a căror realizare costa între 430.000 de lei şi 1,475 milioane de lei pe lucrare, nu a îndeplinit condiţiile necesare, fiind descalificate.
„În regim de urgenţă am anunţat participanţii de descalificarea ofertelor depuse şi am demarat procedurile pentru o nouă licitaţie. Încă trag speranţe să putem face anul acesta Monumentul Unirii, pentru că dacă se va adjudeca o altă ofertă, fiind realizat din fibră de sticlă, în două luni se poate concretiza. Sperăm ca la noua licitaţie să se vină cu idei mai bune, simple, expresive, mai aproape de ceea ce ne dorim – să aibă legătură cu Marea Unire”, a adăugat edilul sucevean.
Concursul de soluţii pentru realizarea Monumentului Unirii oferă următoarele premii:
Premiul I – 10.000 de lei, premiul II – 5.000 de lei, premiul III – 2.000 de lei.