Medicul Lorena Adriana Bîrleanu, șefa Centrului Medical Judeţean Suceava din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost plasată ieri sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Măsura a fost luată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, şi vine la o zi după percheziţiile care s-au derulat marţi, 15 mai. S-au derulat în total cinci percheziţii, dintre care una chiar la sediul Centrului Medical de Afaceri, la o farmacie şi la locuinţele unor persoane particulare.
„În perioada ianuarie-aprilie 2018, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena, în calitate de medic-șef în cadrul Centrului Medical Judeţean Suceava, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a primit de la mai mulţi pacienţi sume de bani cuprinse între 50-100 lei. Banii respectivi au fost primiţi de inculpată pentru: a întocmi și elibera diferite procese-verbale de incapacitate temporară de muncă, eliberarea concediilor medicale, a fișelor medicale, decontarea unor reţete medicale, eliberarea unor bilete de trimitere pentru analiza RMN. O parte din aceste documente au fost completate de inculpată în fals, prin consemnarea în cuprinsul lor a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului; în condiţii normale, pacienţii respectivi nu ar fi beneficiat de avantajele oferite de aceste înscrisuri”, se arată într-un comunicat al DNA.
Lorena Adriana Bîrleanu a fost pusă sub acuzare pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi 4 fapte de fals intelectual.
Nu are voie să exercite profesia de medic și activitatea de medic-șef al Centrului Medical Judeţean Suceava
În perioada în care se află sub control judiciar, medicul are o serie de obligaţii pe care trebuie să le îndeplinească, în caz contrar putând fi solicitată înlocuirea controlului judiciar cu o măsură mai aspră.
Obligaţiile pe care trebuie să le îndeplinească Lorena Adriana Bîrleanu sunt următoarele:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul de Supraveghere Judiciară, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată;
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava care a dispus măsura;
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar;
f) să nu exercite profesia de medic și activitatea de medic-șef al Centrului Medical Judeţean Suceava în exercitarea căreia a săvârșit faptele.
Anchetatorii au mai făcut precizarea că punerea în mișcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Un alt dosar în lucru şi la DIICOT Suceava
Lorena Adrian Bîrleanu mai este cercetată şi într-un alt dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava.
În urmă cu mai bine de un an, în aprilie 2017, sub coordonarea unui procuror DIICOT, s-au efectuat, de asemenea, percheziţii, ocazie cu care s-au ridicat documente stocate atât la domiciliul medicului, cât şi la locul de muncă. Femeia este suspectată că le-a administrat propriilor copii substanţe interzise, la care avea acces de la serviciu, pentru a-i „calma”. Treptat, copiii au început să-şi schime radical comportamentul şi starea de spirit.
Ancheta din acest caz a plecat de la o sesizare anonimă care a ajuns la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava în data de 7 martie 2017. Atunci, cei de la Protecţia Copilului erau sesizaţi că doi copii, fraţi, unul în vârstă de 11 ani şi unul de 15 ani, elevi la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Suceava, au un comportament foarte suspect la şcoală în ultima perioadă. Pe lângă faptul că acumulaseră foarte multe absenţe, parte dintre ele motivate chiar de mamă, care este medicul lor de familie, din copii energici cei doi deveniseră foarte apatici şi vlăguiţi, starea lor creând îngrijorare.
„Bomba” a explodat în momentul în care cei doi fraţi au fost evaluaţi şi li s-au luat probe, la Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava. La UPU s-au recoltat analize toxicologice de tip calitativ din urină şi s-au evidenţiat a fi pozitive la morfină, opioide şi la benzodiazepină - diazepam. S-a trimis imediat proces-verbal de înştiinţare la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, iar copiii au fost examinaţi ulterior şi pe secţia de Pediatrie.