Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a atras atenţia asupra problemelor cu care se confruntă românii care nu au încă documente de identitate. Maricela Cobuz a susţinut, ieri, în ședinţa de plen a Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică pe tema lipsei identităţii care îngrădește accesul la educaţie și servicii medicale.
În cadrul declaraţiei politice, Maricela Cobuz a arătat că anual, în România, sunt abandonaţi în maternităţi sau spitale de pediatrie copii care nu au identitate. Ea a precizat că potrivit datelor unui studiu efectuat de către UNICEF, aproximativ 60% din nou-născuţii abandonaţi în maternitate nu aveau identitate, existând, de asemenea, un procent de 10% dintre minorii aflaţi în centrele de plasament care nu au un certificat de naștere.
Deputatul PSD de Suceava a precizat că în prezent, conform statisticilor, în România sunt peste 7.300 de persoane care nu au cod numeric personal, cei mai mulţi fiind copii cu vârsta cuprinsă între 30 de zile şi un an. De asemenea, ea a spus că peste 160.000 de români nu au carte de identitate, aceștia având un certificat de naştere şi CNP, dar n-au mers să-şi facă şi acest document.
„Principala cauză care a generat această situaţie o reprezintă lipsa identităţii părinţilor sau a mamei. Există numeroase cazuri în ţară în care copiii nu pot primi o identitate din cauza faptului că mamele care nasc nu au, la rândul lor, documente de identitate. În România trăiesc mii de adulţi care nu sunt înregistraţi în registrele evidenţei populaţiei”, a afirmat Maricela Cobuz.
Ea a declarat că în prezent, în Parlamentul României este în lucru o propunere legislativă care să vină în sprijinul persoanelor aflate fără acte de identitate pentru a le integra cât mai rapid în societate. Cobuz a explicat că prin această lege se va asigura obligativitatea accesului la serviciile medicale și la cele educative.
Deputatul PSD de Suceava a mai explicat că prin Constituţia României se garantează egalitatea și universalitatea drepturilor și libertăţilor cetăţenilor, dreptul la ocrotirea sănătăţii și la o educaţie gratuită și obligatorie. Nu în ultimul rând, Maricela Cobuz a dat asigurări că în calitate de medic pediatru și de membru în Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaţilor va acorda o atenţie specială acestor aspecte, astfel ca în România, ţară membră UE, să nu mai existe persoane fără acte de identitate.