Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan s-a adresat ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi i-a cerut să ia măsuri pentru a rezolva problema imunizării copiilor în ceea ce priveşte bolile transmisibile. Parlamentarul sucevean a adus în discuţie cazul judeţului Suceava, unde se înregistrează o incidenţă foarte ridicată, mult peste media naţională, în ceea ce priveşte bolile transmisibile, care afectează în special elevii şi preşcolarii.
„O cauză principală o reprezintă slaba imunizare a copiilor, chiar şi pe componentele principale, cuprinse în programul naţional de imunizare: vaccinul hepatic, ROR, BCG etc. În acest sens, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Suceava a monitorizat gradul de imunizare a copiilor şi a constatat faptul că, la nivelul judeţului, există localităţi unde rata de imunizare a copiilor este şi de sub 50%, ceea ce ridică şi mai mult riscul propagării unor boli transmisibile. De exemplu, numai în ultima perioadă, autorităţile sanitare judeţene au fost sesizate cu noi cazuri de rujeolă, numărul acestora fiind extrem de mare – cca. 3-4 cazuri noi care apar zilnic”, a arătat Ioan Balan.
În acest context, între Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi conducerile unităţilor de învăţământ din judeţ s-a realizat un plan comun de acţiune, menit să ţină sub control răspândirea bolii. Chiar şi aşa, autorităţile judeţene nu au suficiente resurse (materiale şi umane) pentru a reuşi să crească procentul de imunizare la nivel judeţean şi pentru a combate, în timp real, efectele extinderii rapide a unor boli, precum rujeola.
Ioan Balan consideră că este anormal ca în judeţul Suceava numărul cazurilor de rujeolă şi hepatită să fie peste rata naţională şi cu mult peste ceea ce se înregistrează în Uniunea Europeană.
Pentru ca aceste lucruri să se schimbe, parlamentarul liberal de Suceava doreşte ca actualul ministru al Sănătăţii să se implice activ. Între timp, i-a adresat mai multe întrebări referitor la acest subiect.
„Cum intenţionaţi să susţineţi demersurile autorităţilor judeţene, care fac eforturi importante pentru a imuniza copiii, în special din mediul rural? Este posibilă suplimentarea, chiar şi temporară, a schemei de personal a Direcţiei Judeţene de Sănătate, în vederea îndeplinirii obiectivului imunizării a peste 95% dintre copiii cu vârstă şcolară?”, a întrebat Ioan Balan.
Acesta îşi mai doreşte ca actuala coaliţie de guvernare să deblocheze dezbaterile asupra Legii vaccinării, astfel încât România să aibă un cadrul legal modern şi coerent în privinţa vaccinării.
„În condiţiile în care schema naţională de vaccinare este mult inferioară schemelor similare din state precum Franţa, Marea Britanie sau Germania, vă solicit să precizaţi dacă intenţionaţi să suplimentaţi lista vaccinurilor incluse în programul naţional de vaccinare, prin care copiii să fie imunizaţi gratuit. În condiţiile în care presa a semnalat, în nenumărate rânduri, absenţa stocurile de vaccinuri esenţiale, vă solicit să precizaţi dacă, la nivelul medicilor de familie, există asigurate stocurile necesare. Vă solicit să-mi transmiteţi impactul bugetar al realizării, la nivel naţional, a unei campanii de imunizare, în care un procent de peste 95% dintre copii să fie imunizaţi corespunzător”, sunt alte subiecte la care Ioan Balan aşteaptă răspunsuri din partea Ministerului Sănătăţii.