Mulţi tineri ieşiţi de pe băncile liceelor şi universităţilor sunt captivaţi de uniforma militară, care oferă siguranţa unui loc de muncă, un salariu atractiv şi lucrul într-un domeniu militar, care conferă încredere cetăţeanului. Cei care o îmbracă trebuie să parcurgă mai întâi o perioadă de pregătire teoretică şi practică, antrenamente, să fie angrenaţi în misiuni dificile pentru a pune în practică ceea ce au învăţat în şcoală.
Miercuri, 16 mai, col. Ionel Postelnicu, comandantul Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni, în cadrul unei conferinţe de presă, a prezentat informaţii privind admiterea în Şcoala de Subofiţeri Jandarmi, dar şi detalii despre absolvirea seriei care va termina şcoala în luna iulie.
Pentru sesiunea de admitere din luna august sunt alocate şcolii militare fălticenene 350 de locuri, din care şase locuri pentru minorităţi (patru pentru minoritatea romă şi două pentru alte minorităţi). Acelaşi număr de locuri este păstrat şi pentru sesiunea de admitere din ianuarie 2019.
Col. Ionel Postelnicu ne-a spus: „În cele 350 de locuri vom pregăti pentru Serviciul de Informaţii Externe15 viitori subofiţeri, deci alte oportunităţi pentru cei ce vor să-şi dezvolte cariera militară.
Până pe 15 iunie se depun cererile de înscriere la structurile de resurse umane din cadrul inspectoratelor judeţene de jandarmi. Tot acolo cei care îşi doresc o carieră în Jandarmeria Română vor completa dosarul cu toate documentele necesare, vor fi consiliaţi de specialiştii în resurse umane, vor avea toate detaliile necesare pentru testarea psihologică, descriere completă a fişei medicale şi vor primi răspuns la toate întrebările pe care le au despre şcolarizare sau viitoarea carieră.
La şcoală îi aşteptăm vineri, 24 august. Începând cu această serie, înscrierea are loc într-o singură zi, de dimineaţă până seara. Sâmbătă şi duminică vor fi probele eliminatorii, vizita medicală, proba de testare a aptitudinilor fizice şi se va stabili graficul admiterii. Pe data de 2 septembrie va avea loc proba scrisă la limba română şi la limba străină, engleză sau franceză. Testul va fi format din 90 de întrebări tip grilă, 60 la limba română, 30 la limba străină. În urma rezultatelor obţinute, clasificarea va fi în ordinea descrescătoare a punctajului, fără discriminare bărbaţi şi femei”.
Înălţimea nu mai este un criteriu eliminatoriu
Tot legat de admiterea în Şcoala de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, colonel Ionel Postelnicu a precizat că din ianuarie 2018 nu mai este limită de înălţime pentru concurenţi, în prezent fiind elevi cu o înălţime de 1,5 metri. Un alt aspect clarificat a fost cel al semnelor particulare şi al tatuajelor.
„Semnele particulare şi tatuajele trebuie să fie acoperite de vestimentaţia de vară. Asta înseamnă tricou cu mânecă scurtă şi pantaloni scurţi până la genunchi, atât la băieţi, cât şi la fete. Dacă sunt acoperite de vestimentaţie, tânărul poate candida”, a precizat comandantul şcolii.
La momentul actual în şcoala militară din Fălticeni se pregătesc 700 de elevi, în sistem alternativ. Şcoala durează un an, sunt trei luni de şcoală (teorie şi activităţi practice), patru luni de practică în unităţile Jandarmeriei Române, încă trei luni de şcoală, după care urmează examenul de absolvire şi repartiţia în unităţile Jandarmeriei Române.
„Am avut o concurenţă mai bună în luna ianuarie faţă de luna septembrie. În ianuarie la proba scrisă au fost 2 pe loc, iniţial au fost mult mai mulţi, dar foarte mulţi au picat la proba de verificare a aptitudinilor fizice, respectiv traseul tehnico-aplicativ. Traseul trebuie parcurs într-un timp de 2 minute 25 de secunde, indiferent de sex, cu pregătire nu este greu, fiind obţinuţi timpi foarte buni de majoritatea concurenţilor. La ultimele sesiuni se observă o creştere a elevilor admişi care au studii superioare. Asta înseamnă că aducem oameni de calitate în structura jandarmeriei”, a precizat colonelul Postelnicu.