Medicul Lorena Adriana Bîrleanu, şefa Centrului Medical Suceava al Ministerului Afacerilor Interne, a fost dusă ieri după-amiază la audieri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.
Audierile de la parchet vin în contextul în care în cursul zilei de ieri s-au derulat două percheziţii sub coordonarea procurorilor DNA, una la Centrul Medical Suceava şi cealaltă la o farmacie cu care colabora medicul Lorena Adriana Bîrleanu.
Deocamdată, procurorii nu au oferit mai multe date despre anchetă, dar cel mai probabil aspecte despre percheziţii şi faptele din dosar vor fi făcute publice în cursul zilei de astăzi.
Pentru Lorena Adriana Bîrleanu nu este prima dată când stă faţă în faţă cu anchetatorii. Ea mai este cercetată şi într-un alt dosar instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava.
În urmă cu mai bine de un an, în aprilie 2017, sub coordonarea unui procuror DIICOT, s-au efectuat, de asemenea, percheziţii, ocazie cu care s-au ridicat documente stocate atât la domiciliul medicului, cât şi la locul de muncă. Femeia este suspectată că le-a administrat propriilor copii substanţe interzise, la care avea acces de la serviciu, pentru a-i „calma”. Treptat, copiii au început să-şi schime radical comportamentul şi starea de spirit.
Ancheta din acest caz a plecat de la o sesizare anonimă care a ajuns la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Suceava în data de 7 martie 2017. Atunci, cei de la Protecţia Copilului erau sesizaţi că doi copii, fraţi, unul în vârstă de 11 ani şi unul de 15 ani, elevi la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Suceava, au un comportament foarte suspect la şcoală în ultima perioadă. Pe lângă faptul că acumulaseră foarte multe absenţe, parte dintre ele motivate chiar de mamă, care este medicul lor de familie, din copii energici cei doi deveniseră foarte apatici şi vlăguiţi, starea lor creând îngrijorare.
„Bomba” a explodat în momentul în care cei doi fraţi au fost evaluaţi şi li s-au luat probe, la Urgenţele Spitalului Judeţean Suceava. La UPU s-au recoltat analize toxicologice de tip calitativ din urină şi s-au evidenţiat a fi pozitive la morfină, opioide şi la benzodiazepină - diazepam. S-a trimis imediat proces-verbal de înştiinţare la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, iar copiii au fost examinaţi ulterior şi pe secţia de Pediatrie.