Recepţia finală a depozitului ecologic de deşeuri de la Moara începe astăzi şi ar putea fi finalizată până la sfârşitul zilei. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Viorel Seredenciuc a declarat, ieri, că recepţia a fost uşor întârziată deoarece au solicitat constructorului să monteze, suplimentar faţă de proiectul iniţial, un încălzitor de levigat. ”Recepţia finală a staţiei de tratare a levigatului s-a finalizat şi am demarat procedurile pentru recepţia finală a întregii investiţii de la Moara. Comisia se va deplasa mâine acolo”, a declarat Seredenciuc.
Acesta a precizat că montarea încălzitorului de levigat a fost apreciată de consultant şi de beneficiar ca absolut necesară deoarece în cazul în care temperatura scade sub +12 grade Celsius ar fi afectată etapa de epurare biologică a levigatului, prin moartea bateriilor specifice.
În paralel se desfăşoară şi ultima etapă a licitaţiei pentru desemnarea unui operator la depozitul de la Moara, aceea a evaluării financiare. „Dacă nu vor fi contestaţii, din luna iulie ar putea începe operarea”, a afirmat vicepreşedintele CJ.
Cel de-al doilea depozit de deşeuri, cel de la Pojorâta, a fost de asemenea finalizat. Etapa I, de recepţie a lucrărilor la staţia de tratare a levigatului, s-a încheiat, urmează recepţia la terminarea lucrărilor la întreg depozitul, la o dată care va fi recomandată de consultant. Aici a fost, de asemenea finalizat accesul rutier în DN 17, dar mai sunt de remediat câteva ravene apărute din cauza ploilor şi de plantat puieţi de protecţie pe latura depozitului dinspre DN 17.
În ceea ce priveşte colectarea şi transportul deşeurilor la nivelul localităţilor, acestea vor fi efectuate deocamdată de către primării cu operatorii actuali, iar într-o etapă ulterioară vor fi scoase, de asemenea, la licitaţie pentru cele două depozite, de la Moara şi Pojorâta.
Depozite temporare de deşeuri care funcţionează acum la nivelul localităţilor Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului, Ilişeşti şi Suceava-Ipoteşti ar putea fi închise pe actualele amplasamente, dacă administraţia judeţeană va primi aprobarea Comisiei Europene şi dacă îi vor fi asigurate fondurile necesare.
Pentru operare în depozitul de la Moara licitează şase firme şi asocieri de firme
Depozitul de la Moara este destinat deşeurilor menajere din zona de şes a judeţului. Pentru operare licitează şase firme şi asocieri de firme: ECOSUD SA Bucureşti; asocierea RER ECOLOGIC SERVICE SA Buzău şi RERSERVICII ECOLOGICE SRL; GIREXIM UNIVERSAL SA; DIASIL SERVICE SRL; asocierea FLORCONSTRUCT, FRITEHNIC SRL şi RITMIC COM SRL; asocierea SC TAHAL România Bucureşti, SUCT SA şi SITAHAL NAGAL Italia. Contractul este pe 10 ani şi are o valoare de aproximativ 90 de milioane de lei.
La depozitul de la Pojorâta vor ajunge deşeurile sortate în staţiile de transfer de la Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.
În depozit, deşeurile vor fi nivelate, compactate şi acoperite, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, cu un strat inert de pământ, operaţiuni care asigură protecţie la degajarea de mirosuri, proliferarea insectelor şi la răspândirea gunoaielor, când bate vântul.
În primii 5-6 ani de depozitare, nu va exista levigat de fermentaţie, iar când va începe să se formeze, acesta va fi colectat prin tuburi de drenaj şi dirijat către staţia de epurare. Staţia de epurare are bazine care pot prelua supraplinul şi pot face faţă la ploi de 150 litri/mp.
Activitatea pe întreg perimetrul de depozitare va fi monitorizată permanent online şi oferă nu doar posibilitatea supravegherii permanente din partea publicului, ci şi a intervenţiei prompte, în cazul apariţiei vreunei deficienţe.
Valoarea totală a proiectului Sistemului de Management Integrat a Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava este de 51,761 de milioane de euro (218,045 de milioane de lei), fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean şi administraţiile locale). Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor solide la nivelul întregului judeţ, în scopul conformării cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.