La finele săptămânii trecute au avut loc o serie de întâlniri ale elevilor suceveni din cadrul Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” şi Liceului Teoretic Filadelfia cu reprezentanţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava şi ai companiei Pentalog, privind profesia de IT-ist.
Firma Pentalog este unul dintre liderii europeni în ceea ce priveşte furnizarea de produse software şi consultanţă în domeniul IT, dar şi unul dintre partenerii importanţi ai Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul universităţii sucevene. La aceste întâlniri, compania Pentalog a fost reprezentată de Ana Păduraru - Business Analist, şi Daniel Anton Castravete - front-end developer, ambii fiind coordonatori de specialitate ai programului PentaStagiu.
Din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava au participat prof. univ. dr. ing. Ştefan-Gheorghe Pentiuc, decanul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, conf. dr. ing. Mirela Danubianu, director al Departamentului de Calculatoare, însoţiţi de David Gherasim şi Alexandru Maciuc, studenţi de excepţie ai programului Automatică şi informatică aplicată (anul IV de studiu) şi laureaţi ai mai multor concursuri de robotică.
Aceste întâlniri succed altor două dialoguri similare între reprezentanţii companiei Pentalog, cei ai Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava şi elevi ai Colegiului National de Informatică „Spiru Haret" Suceava şi ai Colegiului Naţional „Petru Rareş” Suceava, care au avut loc la începutul acestei primăveri.
Dialogul s-a purtat în liceele sucevene şi a avut ca subiect principal cariera profesională în IT, practicarea acestei profesii în România şi provocările specifice la care trebuie să facă faţă un viitor specialist IT.
Le-au fost prezentate elevilor posibilităţile de formare în IT în cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, ale cărei programe în domeniu sunt situate pe poziţii fruntaşe în ierarhia naţională, şi realizările de excepţie în robotică ale studenţilor suceveni.
Reprezentanţii companiei Pentalog le-au arătat elevilor cum se desfăşoară viaţa unui specialist IT în cadrul unei firme multinaţionale, definind piaţa de profil ca fiind una dinamică şi competitivă. A fost atins şi subiectul beneficiilor salariale, concluzionându-se că este mai profitabil pentru un tânăr din IT, dar şi pentru ţară, ca activitatea acestuia să se desfăşoare în România.
Prezentat din interior, lucrul în domeniul IT presupune combinarea competenţelor tehnice generale cu cele software. Reprezentanţii Pentalog le-au prezentat elevilor etapele elaborării unui produs software, pornind de la o nevoie identificată în piaţă, după care urmează cercetare şi analiză.
În vederea sprijinirii şi consolidării pieţei de IT, Pentalog oferă un program de stagii pe 9 tehnologii, care este destinat atât studenţilor, cât şi persoanelor care iau în considerare schimbarea profesiei.
Concluzia generală a acestor dialoguri a fost că diferenţa dintre mediocritate şi excelenţă în IT este dată de efortul depus încă din liceu şi facultate, de pasiune, de implicare şi studiu pe parcursul întregii vieţi, şi este recompensată prin beneficii salariale corespunzătoare.