Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 106 (6816)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sărbătoare

Mii de oameni au înfruntat ploaia pentru cântecul, jocul şi voia bună de la"Hora Bucovinei"

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

A X-a ediţie a „Horei Bucovinei”,organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural „Bucovina”, Primăria şi Consiliul Local Frasin în Tabăra Bucşoaia a reunit mii de oameni, în ciuda ploii şi vremii neprietenoase. La această ediţie aniversară au fost prezenţi, alături de suceveni, atât pe scenă, cât şi în public, oaspeţi din celelalte provincii istorice, din Basarabia şi din  Bucovina de peste graniţă. Din Chişinău au venit ieri la Bucşoaia Tudor Ungureanu şi grupul „Ştefan Vodă”, din Cernăuţi a fost grupul folcloric „Dor Bucovinean”, din Maramureş au venit Dumitru Dobrican şi grupul „Dănţăuşii”, iar de acasă, din Suceava, au urcat pe scenă Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”, interpreţi de muzică populară, grupuri folclorice şi fanfare. Ca în fiecare an, „Hora Bucovinei”a început cu o paradă călare şi pedestră a portului popular, după care preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi primarul de Frasin, Marinel Balan au dat startul la dans şi voie bună.

În cuvântul de deschidere, Flutur a amintit că în urmă cu 10 ani a fost „iniţiatorul acestui proiect de suflet”, iar acum, la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, la Bucşoaia, „Bucovina adună Basarabia, prima provincie care s-a unit cu Ţara, nordul Bucovinei, cu Cernăuţiul nostru drag, de care o blestemată sârmă ghimpată ne-a rupt în două, polonezi, ucraineni, huţuli pentru că aici, în Bucovina trăim şi ne distrăm în pace mai multe etnii”.

La nouă ani după ce a scris cu oi pe munte „Bucovina” la acest festival, Flutur a declarat că în ciuda criticilor cu care s-a ales după asta, nu are nici un regret pentru că este „Bucovina noastră dragă şi n-am scris cu litere chirilice, am scris cu litere româneşti”.

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai spus că are o „obligaţie morală” pentru asigurarea continuităţii „Horei Bucovinei”,o manifestare care valorifică portul tradiţional, cântecul şi dansul autentice, gastronomia locală şi meşteşugurile.

„Vă îndemn să vă fărâmaţi pingelele, că merită!”, a fost invitaţia lui Flutur către oaspeţii festivalului.

Dacă pentru copii punctele de atracţie au fost parada şi frumoşii cai cu călăreţi în costume populare sau înhămaţi la trăsuri, pentru adulţi mai tentante au fost stânele cu bucate tradiţionale, muzica şi dansurile.

 

Politicieni de la toate partidele n-au ratat ocazia unei băi de mulţime

Lenuţa Obreja este din Suceava şi ne-a spus că vine la acest eveniment în fiecare an. „Ne plac tradiţiile, dansul, le iubim foarte mult”, ne-a declarat ea.

Familia Păduraru vine din Iaşi pentru al treilea an la „Hora Bucovinei”pentru că, afirmă ei, sunt îndrăgostiţi de obiceiurile bucovinenilor şi de portul lor popular.

Un grup din Botoşana, printre care se aflau Tecla Flutur şi Floarea Leşan ne spune că a venit pentru a doua oară la această manifestare că „domnul Flutur este de-al nost'” şi pentru că le place totul.

Ca în fiecare an, „Hora Bucovinei”a fost un bun prilej pentru politicieni pentru a face o baie de mulţime, fiind prezenţi marea majoritate a parlamentarilor de Suceava, atât ai puterii, cât şi ai opoziţiei. Unii, precum Ioan Balan, de la PNL, au venit însoţiţi de colegi din alte judeţe, respectiv de Raluca Turcan, deputat de Sibiu.

De asemenea, au fost prezenţi membrii Guvernului, originari din Suceava – ministrul Educaţiei, Valentin Popa, care a spus că este pentru prima oară la această manifestare, doctorul Tiberius Brădăţan, Cristian Şologon şi Oana Pintilei. Nu au lipsit nici primarii din localităţile din jur, indiferent de culoarea politică.

Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, ne-a declarat că este pentru prima dată la acest eveniment şi că a ţinut neapărat să participe la această a X-a ediţie. El a spus că a gustat din toate bunătăţile pe care gospodarii le-au pregătit pentru oaspeţi şi că întotdeauna îşi invită colegii să vină în Bucovina, „pentru a face diferenţa între mâncarea din Bucovina şi mâncarea din Bucureşti”. „Sunt un fan al produselor bucovinene şi vă rog să mă credeţi că după trei luni şi jumătate în Bucureşti pot să vă spun că mâncarea din Bucovina este cea mai bună şi mi-e dor în fiecare weekend să vin să o gust”, a declarat ministrul Popa. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de oameni au înfruntat ploaia pentru cântecul, jocul şi voia bună de la"Hora Bucovinei".
 Vizualizări articol: 3430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Mii de oameni au înfruntat ploaia pentru cântecul, jocul şi voia bună de la"Hora Bucovinei"3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei