Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava promovează învăţământul profesional şi dual în rândul viitorilor absolvenţi de clasa a VIII-a, inspectori din cadrul instituţiei fiind implicaţi în campanii deinformare şi conştientizare privind rolul acestei forme de învăţământ.
Potrivit prof. dr. Cristian Cuciurean, inspector şcolar general al IŞJ Suceava, „ca noutate, în acest an am delegat din partea Inspectoratului Şcolar ca un inspector să participe în fiecare şcoală şi să prezinte părinţilor elevilor de clasa a VIII-a metodologia de admitere, avantajele învăţământului profesional, posibilitatea de a accesa locuri de muncă, astfel încât să putem realiza o orientare cât mai bună pentru elevii de clasa a VIII-a”.
Acesta a mai adăugat că din toamna acestui an, la solicitarea agenţilor economici din judeţ, vor funcţiona trei noi clase de învăţământ profesional dual. Acestea vor funcţiona la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului (specializarea filator, 28 de locuri), Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc (confecţioner îmbrăcăminte din piele şi înlocuitori, 28 locuri) şi la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava (mecanic auto, 28 de locuri). Pentru învăţământul dual, durata şcolarizării este de trei ani, iar elevii vor primi o bursă de 400 lei pe lună (200 lei de la stat şi 200 lei de la agentul economic).
De asemenea, pentru o mai bunăorientare a elevilor de clasa a VIII-a în ceea ce priveşte parcursul lor şcolar, Inspectoratul Şcolar Suceava a tipărit şi a repartizat şcolilor broşuri cu date despre organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal şi profesional, dar şi cu informaţii privind planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2018-2019.
„Ne-am încadrat în termen, am transmis aceste broşuri către şcoli, iar şcolile le vor distribui către copii şi părinţi, astfel încât în fiecare ghiozdan, în fiecare casă, să se afle această broşură”, a mai adăugat Cristian Cuciurean.