La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava a avut loc miercuri, 9 mai, cu ocazia Zilei Europei, concursul interjudeţean de educaţie civică şi voluntariat „Cetăţean european“, ediţia a IV-a. Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni. La secţiunea I, concurs de prezentări PowerPoint, au participat 18 echipaje, iar la secţiunea a II-a, concurs de desene, au participat circa 50 de lucrări. Acestea au fost expuse, în perioada 2-7 mai, în cadrul unei expoziţii găzduite de Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera” din municipiul Suceava.
Clasamentul final se poate afla accesând site-ul liceului, www.ctiasv.ro.
Competitori din 16 licee din ţară
La competiţie au participat, direct sau indirect, reprezentanţi din 16 licee din ţară: Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea, Colegiul Tehnic Danubiana din Roman, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din Timişoara, Liceul Tehnologic Cogealac – Constanţa, Colegiul Tehnic ”Costin D. Neniţescu”din Piteşti, Liceul Tehnologic Marmaţia din Sighetu Marmaţiei, Colegiul Tehnic ,,Anghel Saligny” din Baia Mare, Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Colegiul Tehnic din Rădăuţi, Colegiul Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” din Suceava, Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava, Colegiul Naţional de Informatică ”Spiru Haret” din Suceava, Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Suceava, Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.
Activităţi pe parcursul întregului an şcolar
Prof. Petruţa Tompea, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, coordonatoarea întregii competiţii, a explicat că „într-o lume globalizată, cu multiplele sale provocări, nici un stat al Uniunii Europene nu mai este suficient de mare ca să se afirme de unul singur. Acest lucru este posibil doar împreună, ca Uniune. A fi cetăţean european semnifică în prezent mai mult decât a face parte dintr-o organizaţie, reprezintă de fapt dorinţa de a promova anumite valori şi de a ne asuma un stil de viaţă”.
Pe parcursul anului şcolar, elevilor interesaţi de acest subiect organizatorii le-au oferit prilejul de a deveni cetăţeni mai buni, participând la mai multe activităţi. Pe 27 noiembrie 2017, la Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava, Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul acestei instituţii de învăţământ a organizat, împreună cu Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, un seminar cu tema „Ce înseamnă să fii cetăţean european?”. Seminarul a fost susţinut de lector universitar dr. Marcela Hurjui, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor. Pe 15 decembrie 2017, în colaborare cu AREAS Suceava, s-a organizat o dezbatere cu tema „Voluntar pentru drepturile omului”.
A urmat în luna februarie 2018 workshopul cu tema „Alimentaţia sănătoasă”, organizat în colaborare cu Departamentul de Sănătate şi Dezvoltare Umană din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava. Pe 1 martie 2018, împreună cu reprezentaţi de la toate şcolile implicate, după cum a spus prof. Petruţa Tompea, „ne-am deplasat la Centrul de plasament de tip familial <Colţ alb>, pentru a aduce bucuria sosirii primăverii celor 15 copii pentru care acest loc reprezintă <acasă>”.
Conştientizare
Scopul declarat al acestui concurs, spun organizatorii, este acela de a determina tinerii să conştientizeze şi să aprofundeze numeroasele avantaje, dar şi dezavantaje care decurg din calitatea de cetăţean european, oferind acestora prilejul de a cunoaşte mai bine specificul statelor Uniunii Europene, problemele legate de poluare, alimentaţie, energie la care elevii vor găsi chiar soluţii realiste (pe care unii, poate, le vor aplica când vor deveni adulţi).
Directorul adjunct al Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, profesoara Maria Reuţ, a declarat, la finalul competiţiei: „A fost un eveniment frumos în şcoala noastră, aflat la cea de a IV-a ediţie, la care sub pălăria Uniunii Europene s-au întâlnit copii interesaţi, isteţi, curajoşi, încrezători şi muncitori. Sper că încrederea în forţele lor şi interesul pentru cunoaştere să le aibă în toată viaţa lor. Sunt sigură că toţii copiii vor rămâne cu amintiri frumoase şi interesante legate de acest eveniment”.