Nemulţumiri majore pentru locuitorii de pe strada Dionisie Pară, din cartierul sucevean Zamca, după ce un investitor imobiliar a cumpărat un teren de 640 mp pe care urmează să ridice o locuinţă colectivă formată din P+2E+Mparţial+terasă circulabilă parţial. Oamenii sunt revoltaţi pentru că în opinia lor autorizaţiile emise de autorităţi s-au dat fără respectarea legislaţiei. Pentru a opri lucrările, persoanele care locuiesc pe strada Dionisie Pară au depus acţiuni în instanţă, iar în paralel au cerut Primăriei Suceava să revoce ori să anuleze autorizaţia de construcţie.
În afară de acţiunea civilă de la Judecătoria Suceava în care se solicită suspendarea actului administrativ emis de primărie, oamenii de pe strada Dionisie Pară au depus plângeri şi la alte instituţii ale statului, respectiv Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul de Stat în Construcţii zona Nord-Est Bacău, Delgaz Grid, Comisariatul Judeţean Suceava al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii Suceava, SC ACET SA şi ISU Suceava.
Imobilul ar urma să fie ridicat de un anume Marian Apăvăloaie, dar se pare că în spate se află investitorul Ruben Iftime. Terenul pe care ar urma să se edifice clădirea a fost deja pregătit pentru începerea lucrărilor, iar construcţiile existente au fost demolate, un alt aspect contestat de către oamenii de pe strada Dionisie Pară.
Ce aspecte nu s-ar fi respectat
În plângerea depusă la Primăria Suceava prin care se solicită revocarea ori anularea autorizaţiei de construcţie, persoanele care locuiesc în vecinătate au reclamat un şir întreg de nereguli. Acestea spun că lucrările de execuţie a locuinţei comune nu respectă condițiile legale ale calculării celor doi indicatori urbanistici agreați de PUZ și PUG, respectiv procentul de ocupare a terenului (POT) şi coeficientul de utilizare a terenului (CUT).
„Documentația de urbanism nu respectă regulile de bază privind modul de ocupare a terenurilor din PUG Suceava, care nu reflectă realitatea urbanistică. Nu este respectat regimul de înălţime din zona respectivă care pentru fiecare proprietar ce a construit în locaţia respectivă nu a depăşit 7,5 m înălţime până la coama casei, respectiv parter şi mansardă. Nici unui proprietar de pe strada Dionisie Para nu i s-a permis, prin autorizaţiile de construcţie emise şi implicit prin certificatele de urbanism, ca locuinţa ce urma să o construiască să depăşească parter şi mansardă. Calculul eronat al CUT nu a fost precizat explicit, pentru a induce în eroare și a confirma o aparență de legalitate, în condițiile în care în formula de calcul a CUT intră un element numit suprafața desfăşurată (Ad) a clădirii, ceea ce indică o modalitate ilegală de a obține autorizația de construire”, au arătat locuitorii de pe strada Dionisie Pară.
Un alt aspect care nu se respectă este cel legat de însorire, în sensul că distanţa faţă de celelalte clădiri este mai mică decât cea prevăzută în Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 536/1997.
Proprietarii de pe strada Dionisie Pară mai reclamă că nu li s-a cerut acordul în vederea autorizării acestei construcţii, potrivit articolului 27 din Ordinul 839/2009.
„Din câte am putut observa, lucrările autorizate în baza actului administrativ a cărui revocare o solicităm urmează a se realiza cu racordarea la reţelele de apă, gaz şi canalizare din zonă, deja supra-solicitate şi care uneori nu fac faţă solicitărilor tuturor proprietarilor de pe strada Dionisie Pară. Aceste reţele deja existente nu pot face faţă în urma împovărării cu un bloc locuinţă colectivă cu 10 apartamente. O eventuală defecţiune a acestor conducte care deservesc nevoile de asigurare a utilităţilor publice ale locuitorilor de pe stradă ar pune persoanele care ar trebui să remedieze aceste deficienţe în imposibilitatea de a acţiona, ceea ce este de natură să creeze premizele încălcării unui interes general, colectiv, care primează în raport cu interesul particular”, au mai precizat locuitorii de pe strada Dionisie Pară.
Beneficiarul spune că totul este legal
Contactat telefonic, Marian Apăvăloaie a declarat că toate criteriile de legalitate sunt îndeplinite şi nu vede nici un impediment pentru ca lucrările să nu înceapă.
Beneficiarul a explicat că s-a realizat un studiu de umbrire, iar acesta arată că locuinţele din vecinătate nu vor fi afectate. În ceea ce priveşte gradul de ocupare a terenului, acesta este de sub 40%, mai exact 223 mp din totalul de 640 mp, ceea ce se încadrează din nou în grafic. Distanţele faţă de limitele de proprietate sunt mai mari de 3 metri, iar regimul de înălţime este de sub 10 metri la cornişă, deci s-ar încadra în regimul de înălţime al zonei. Cât priveşte dimensionarea reţelelor de utilităţi, Marian Apăvăloaie a declarat că nu este specialist în domeniu, dar dacă se va impune redimensionarea la parametri mai mari acest lucru va fi realizat cel mai probabil de firmele de specialitate.
Beneficiarul lucrării de pe strada Dionisie Pară a mai precizat că nu a cerut acordul vecinilor pentru că acest lucru nu i s-a solicitat de către reprezentanţii Primăriei Suceava în momentul în care a obţinut certificatul de urbanism.
„Construcţia efectivă a clădirii încă nu a început, iar până acum s-a nivelat terenul şi s-a făcut o organizare de şantier. Până acum am fost plecat în Anglia, dar zilele acestea voi merge să discut cu vecinii, pentru că nu îmi doresc să am scandal cu aceştia”, a explicat Marian Apăvăloaie.