Trei licee din judeţ au obţinut titlul de „Şcoală europeană” în cadrul competiţiei cu acelaşi nume, organizată de 14 ani de către Ministerul Educaţiei, la care participă unităţile de învăţământ care au fost şi sunt implicate în proiecte europene din domeniul educaţiei.
Este vorba despre Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului (pe locul doi la nivel naţional, cu 191 de puncte, la doar un punct distanţă de prima clasată), Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava (locul 7, cu 178 de puncte) şi Liceul Teoretic „Filadelfia” Suceava (159 de puncte). Unităţile premiate vor primi certificatele de „Şcoală europeană” în cadrul unei festivităţi ce va avea loc în Bucureşti, în luna iunie, câştigătorii urmând să fie recompensaţi cu câte un premiu în valoare de 5.000 de lei, ce va fi utilizat pentru dotări.
În competiţie au participat 112 unităţi de învăţământ preuniversitar, care au derulat proiecte în cadrul programelor europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale, 61 dintre acestea primind titlul de „Şcoală europeană“.
În 2017, zece unităţi din judeţ au obţinut titlul de „Şcoală europeană”, cele mai mari punctaje din competiţie fiind obţinute de Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc şi Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret.
Totodată, la cele 14 ediţii ale competiţiei (2004-2017) au participat 1.789 de unităţi de învăţământ din toate judeţele ţării şi 714 dintre acestea au primit certificatul şi trofeul „Şcoală europeană”.
Aflată la cea de a XV-a ediţie, această iniţiativă a Ministerului Educaţiei se bucură de recunoaştere din partea instituţiilor europene. Odată obţinut, certificatul „Şcoală europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut.
Potrivit ministerului de resort, „competiţia constă în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii”.
Certificarea şcolilor cu titlul „Şcoală europeană” le conferă recunoaştere şi prestigiu în cadrul comunităţii, iar eforturile pe care le fac pentru menţinerea titlului obţinut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi şi noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătăţire a managementului şcolar şi la dezvoltarea unei culturi organizaţionale solide.