Două radare-pistol au fost achiziţionate de Primăria Suceava, la preţul de 123.840 de lei fără TVA, a anunţat ieri, în conferinţă de presă, viceprimarul Lucian Harşovschi. Radarele vor fi date sub formă de comodat Biroului Rutier al Poliţiei municipiului Suceava, după ce acest lucru va fi aprobat de Consiliul Local, în şedinţa din luna mai. Deliberativul local va stabili şi perioada de comodat. Viceprimarul a precizat că radarele au fost cumpărate la solicitarea Poliţiei Rutiere pentru a fi utilizate în municipiul Suceava şi în localităţile limitrofe. Aceste radare cu laser, tip pistol, sunt cele mai performante aparate de măsurare a vitezei, cu o rază de acţiune de peste 1.200 de metri. Marele avantaj este că aparatul „pistol” nu trebuie montat pe o maşină, astfel că este foarte uşor de folosit şi de mutat dintr-un loc în altul. Există o propunere legislativă pentru ca aceste radare pistol să nu poată fi folosite decât în imediata apropiere a unei maşini de poliţie, maximum 5 metri.
Primarii şi consilierii locali au devenit interesaţi de achiziţia de radare mai ales după ce legislaţia a fost modificată şi permite ca amenzile să se întoarcă la bugetele locale, pentru a se recupera investiţia şi chiar a se obţine ulterior profit.
Pe lângă faptul că reprezintă o sursă de venituri din amenzi, utilizarea radarelor ar trebui să conducă la reducerea numărului de accidente rutiere care au drept cauză viteza excesivă.
Într-o statistică sumbră, judeţul Suceava s-a aflat, atât în 2016, cât şi în 2017, în fruntea listei, la nivel naţional, în ceea ce priveşte numărul oamenilor care au murit în accidente rutiere: 105 în anul 2016 şi 104 în anul 2017. Principala cauză a accidentelor grave care au loc în judeţul Suceava este viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum (în curbe, carosabil umed etc.).
În acelaşi timp, achiziţia de radare are şi contestatari, pe reţelele de socializare aceştia declarându-se exasperaţi că se fac investiţii în radare, însă nu şi în modernizarea infrastructurii.