Etapa judeţeană a Concursului naţional „Europa de mâine” s-a desfăşurat la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, la finele săptămânii trecute, competiţia din acest an adresându-seelevilor de gimnaziu şi liceu.
Competiţia a vizat evidenţierea activităţilor de prevenire a violenţei de gen.
Elevii de gimnaziu au avut de realizat şi interpretat un scenariu centrat pe tema prevenirii violenţei de gen, iar elevii de liceu au realizat un clip video de maximum 3 minute despre acest subiect.
La secţiunea gimnaziu, Premiul I a fost obţinut de elevii Şcolii Gimnaziale Corocăieşti, care au pregătit proiectul „Femeia înseamnă lacrimi?”, sub îndrumarea prof. Luminiţa Dobre. Echipajul de la Corocăieşti s-a calificat la etapa de preselecţie pentru etapa naţională.
Premiul al II-lea a fost revendicat de Şcoala Gimnazială „Ion Creanga” Suceava, cu proiectul „Prevenirea violenţei de gen”, coordonat de prof. Gabriela Aungurencei, iar premiul al III-lea a mers la Şcoala Gimnazială „Mihai Halunga” Hănţeşti, cu proiectul „NEIN! NU! HET!”, coordonat de prof. Rodica Petru.
La secţiunea liceu, premiul I a fost adjudecat de Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, care a pregătit proiectul „Să schimbăm povestea”, coordonat de prof. Dana Buburuzan. Proiectul echipajului câmpulungean s-a calificat la etapa de preselecţie pentru etapa naţională.
Premiul II a ajuns la trei echipaje - două de la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, care au prezentat proiectele „Lipsa educaţiei naşte violenţă” şi „Puterea nu înseamnă violenţă”, coordonate de prof. Gabriela Grigoraş, respectiv prof. Maria Atanasoae, şi o echipă de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, cu proiectul „Spune NU indiferenţei”, coordonator prof. Anca Iordache.
„Alcoolul - membru violent al familiei”, realizat sub îndrumarea prof. Gabriela Grigoraş, de la Colegiul „Spiru Haret” Suceava, a obţinut premiul al III-lea.
Cu menţiune a fost recompensat un echipaj al Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, coordonat de prof. Anca Iordache, cu proiectul „Flori de câmp cu parfum de scrum”.
Comisia de evaluare a acordat premiul special echipajului de la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Suceava pentru calitatea documentării scenariului prezentat.
Comisia de evaluare formată din inspector şcolar Tatiana Vîntur, prof. Daniela Vîrvara – CJRAE Suceava, prof. Daniela Ceredeev – Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldoviţa şi prof. Cornelia Boboc – Şcoala Gimnazială Nr. 3 Suceava a apreciat relevanţa scenariului/clipului din perspectiva relaţionării cu tema dată; selectarea informaţiilor relevante; calitatea mesajului transmis; originalitatea şi creativitatea produselor realizate.
Pentru etapele următoare, filmarea scenariului (gimnaziu), respectiv clipul (liceu) au fost trimise în vederea evaluării în etapa de preselecţie.