Deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băişanu, a iniţiat un proiect de lege prin care vrea să reglementeze comercializarea produselor alimentare care conţin o proporţie mai mică de 95% de origine animală. Alexandru Băişanu a explicat că această iniţiativă face referire la denumirile asociate produselor de origine animală ce nu pot fi utilizate pentru comercializarea produselor alimentare care conţin o proporţie mai mică de 95% de origine animală. „Astfel, printr-o practică de marketing neconformă realităţii mezelurile vegetariene sunt impuse consumatorului. De asemenea, produsele alimentare care conţin o proporţie mai mică de 95% de origine animală nu pot fi utilizate pentru comercializare”, a arătat deputatul ALDE de Suceava.
El a subliniat că proiectul de lege pe care l-a iniţiat îşi propune să interzică anumite practici de marketing înşelătoare pentru consumatori, care asociază termeni pentru produsele de friptură, muşchiuleţ file, şuncă, bacon, cârnaţi, pate de ficat, produse lactate, mezeluri (salam, parizer) şi altele, în care sunt nu numai, sau deloc, compuşi din carne. El a adăugat că propunerea legislativă se referă şi la denumirile referitoare la produsele de origine animală, în special lapte, smântână sau brânză. „Suntem expuşi zilnic la alimente care ne îmbolnăvesc încet, dar sigur. Părinţii cumpără produse alimentare pentru sandviciurile copiilor, diabeticii le iau pentru că sunt <slabe>, deci de <regim>, fără să ştie că mai mult rău îşi fac, iar noi, toţi, le mâncăm pentru că sunt <bune>. Ele nu sunt altceva decât bombe cu ceas. Practic, din reţeta originală care conţinea carne de bună calitate şi condiment natural s-a ajuns la cu totul altceva”, a declarat Alexandru Băişanu. El a atras atenţia asupra faptului că mai mult de 90% din mezelurile de pe piaţă conţin ca materie de bază, contrar realităţii, puţină carne şi multă proteină vegetală din soia şi gelatină din şorici.
„Masa astfel obţinută se mai injectează cu apă şi săruri pentru a-i creşte volumul şi greutatea. Multe produse alimentare pe bază de carne vândute în România nu sunt etichetate corespunzător sau nu conţin ingredientele corecte. Pentru a lua decizia corectă de cumpărare a produselor din carne, consumatorii nu au altă opţiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora, aceştia aşteptându-se ca eticheta să reflecte cu exactitate conţinutul şi calitatea produsului”, a spus Băişanu. Proiectul propus de Băişanu prevedere că denumirile asociate produselor de origine animală nu pot fi utilizate pentru comercializarea acelor produse care conţin o proporţie mai mică de 95% de origine animală.