În perioada 7-13 mai, elevii Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava organizează mai multe activităţi în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie, iniţiată de Organizaţia Salvaţi Copiii. Marţi, 8 mai, circa 900 de elevi, 50 de cadre didactice, părinţi şi bunici au participat la o acţiune de amploare care s-a desfăşurat pe terenul de sport al şcolii. Copiii au purtat în mâini baloane multicolore, au prezentat câteva dansuri, au cântat şi au avut un mesaj important de transmis: „Respectaţi-vă promisiunile! Educaţie incluzivă şi de calitate pentru toţi copiii”.
De fapt acesta este sloganul acestei ediţii, a VIII-a, din cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie, la care au participat copiii de la Şcoala ”Miron Costin”. Elevii au format o inimă imensă (respect pentru educaţie), au ridicat spre cer baloane în culorile steagului tricolor, s-au bucurat că sunt împreună, iar două grupuri de copii chiar au prezentat câteva dansuri tematice, program cu care au participat şi la concursuri în ţară. Rareş Stupiuc, elev în clasa a III-a B, a adresat autorităţilor o scrisoare prin care solicită sprijinul pentru ca toţi copiii să aibă acces la o educaţie de calitate şi incluzivă.
Importanţa educaţiei pentru şcoala românească
Prezent la eveniment, directorul executiv al Şcolii Gimnaziale „Miron Costin” Suceava, profesorul Dumitru Moraru, a spus că de fiecare dată „ne-am străduit să adunăm la aceste acţiuni cât mai mulţi copii, părinţi şi parteneri. Anul acesta, partenerii noştri sunt Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava şi Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. Activitatea de astăzi vrea să atragă atenţia asupra importanţei educaţiei pentru şcoala românească, pentru viitorul copiilor”.
Tot directorul Dumitru Moraru a completat că, în acest an, Campania Globală pentru Educaţie are ca temă: „Dezvoltarea durabilă. Garantarea unei educaţii de calitate şi promovarea oportunităţilor de învăţare de-a lungul vieţii”, „o temă foarte generoasă, pe care vrem să o scoatem în evidenţă şi pe care vrem să o marcăm aşa cum se cuvine”.
Trei tipuri de activităţi
În deschiderea evenimentului de marţi, directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale „Miron Costin”, prof. Raluca Chrisantha Alexa, a spus că această campanie „îşi propune să atragă atenţia guvernelor şi liderilor din întreaga lume asupra importanţei educaţiei de calitate pentru toţi copiii. Activităţile se desfăşoară în perioada 7-13 mai şi sunt de trei tipuri: organizare şi activităţi la nivelul orelor de consiliere şi orientare privind importanţa educaţiei, apoi identificarea cazurilor de neparticipare la educaţie, iar al treilea tip de activităţi se referă la asigurarea unui climat sigur, prevenind fenomenele de bullying, chiar şi din cadrul şcolii noastre”.
Cadrele didactice coordonatoare ale activităţii sunt prof. Maria Bestiuc Afanasov şi prof. Anna Ştefură (care au subliniat că activităţile din acest an îşi propun să atragă atenţia comunităţii internaţionale asupra faptului că o educaţie publică de calitate şi incluzivă reprezintă o premisă absolut necesară pentru orice sistem democratic), sub coordonarea directorului prof. Dumitru Moraru şi a directorului adjunct prof. Raluca Chrisantha Alexa.
La activitatea de marţi au fost invitaţi şi au răspuns prezent inspectorul de specialitate IŞJ Suceava, prof. Ionel Dumistrăcel, directorul adjunct al Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CSEI) Suceava, prof. Mihăiţă Bolohan, şi câteva cadre didactice de la CSEI Suceava, prof. Loredana Rădulescu – consilier educativ, prof. Roxana Anton, prof. Ioana Petrescu.