Autorităţile sanitare din judeţul Suceava iau act „cu îngrijorare” de apariţia zilnică de noi cazuri de rujeolă, cu atât mai mult cu cât boala apare și la copii cu vârstă mai mare, din colectivităţi şcolare.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în ultima perioadă s-au înregistrat şi câte 3-4 cazuri nou diagnosticate pe zi, și asta în condiţiile în care, de la începutul acestui an, în judeţ au fost confirmate aproximativ 100 de cazuri de rujeolă.
“Ne îngrijorează faptul că apar astfel de cazuri şi în colectivităţi şcolare la copii mai mari, în rândul elevilor de liceu şi gimnaziu”, a afirmat dr. Zorescu.
Această situaţie apare, în opinia medicului, din cauza vaccinării incomplete sau a epuizării imunităţii, la copii care au venit în contact cu fraţi sau copii mai mici diagnosticaţi cu rujeolă şi s-au îmbolnăvit, la rândul lor. Majoritar, însă, cazurile de rujeolă au apărut la copii nevaccinaţi.
De asemenea, medicii au constatat „o oarecare grupare de cazuri de rujeolă” în zona Hânţeşti şi Capu Câmpului, fiind deja declarat un focar comunitar în Hânţeşti. Două cazuri de rujeolă au fost diagnosticate la elevi de la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” din municipiul Suceava.
Dr. Zorescu a subliniat că DSP a luat măsurile specifice pentru astfel de situaţii şi a colaborat foarte bine cu conducerile unităţilor de învăţământ şi cu autorităţile locale. În şcolile unde au fost copii diagnosticaţi cu rujeolă au fost efectuate dezinfecţii curente repetate, iar copiilor nevaccinaţi li s-a recomandat să meargă împreună cu părinţii la medicul de familie pentru vaccinare.
Berchişeşti, Stulpicani şi Fântânele, comune pilot pentru atingerea gradului de vaccinare de 95%
Potrivit directorului DSP, Ministerul Sănătăţii, UNICEF şi OMS intenţionează „să se implice activ” în creșterea gradului de acoperire vaccinală în rândul copiilor din judeţ.
Astfel, trei comunităţi din judeţul Suceava cu acoperire vaccinală redusă, de 40-50%, Berchişeşti, Stulpicani şi Fântânele, au fost selectate pentru acţiuni specifice de informare a populaţiei cu privire la importanţa vaccinării antirujeolice şi pentru a lămuri părinţii și bunicii să vaccineze copiii. Campania se va desfăşura până la sfârşitul lunii mai.
„Se va merge din uşă în uşă pentru a purta discuţii cu părinţii şi bunicii şi de a le prezenta avantajele şi beneficiile vaccinării copiilor, urmând să fie îndrumaţi să se adreseze medicilor de familie. Din studii reiese că multe dintre refuzuri sunt datorate fie neinformării, fie lipsei de comunicare între medic şi pacient. Sunt situaţii în care unii copii rămân în grija bunicilor, părinţii fiind plecaţi la muncă în străinătate, şi bunicii spun că nu-şi pot asuma decizia vaccinării nepoţilor“, a explicat dr. Zorescu.
Potrivit medicului, lunar, gradul de acoperire vaccinală este de aproximativ 60% în judeţul Suceava, dar sunt și comunităţi în care gradul de acoperire vaccinală este de 40-50%.