Două echipe formate din medici de familie cu cabinete în municipiul Suceava şi în zona adiacentă s-au asociat în vederea înfiinţării de centre medicale de permanenţă. Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a anunţat, ieri, în conferinţă de presă, că la centrul de permanenţă care va funcţiona în sediul Primăriei Suceava din cartierul Burdujeni vor lucra şapte medici de familie, care aşteaptă finalizarea lucrărilor de igienizare şi dotare a spaţiului pentru a începe activitatea. „Luni am avut o întâlnire cu conducerea Primăriei Suceava pentru dotarea centrului de permanenţă, care sperăm să-şi înceapă activitatea cât de repede. Spitalul de Urgenţă a arătat foarte multă receptivitate, ne ajută cu ce are disponibil, cu aparatură şi instrumentar”, a declarat dr. Zorescu.
Şeful DSP a afirmat că este foarte bucuroasă că medicii de familie s-au arătat receptivi şi încă cinci medici şi-au declarat disponibilitatea de a înfiinţa un al doilea centru de permanenţă în municipiul Suceava. „Avem încă o echipă, dacă identificăm un spaţiu, preferabil în cartierul Iţcani, putem înfiinţa încă un centru”, a afirmat şeful DSP.
Dr. Zorescu şi-a exprimat speranţa că în viitorul complex multifuncţional preconizat a fi realizat de municipalitate la fostul cinematograf Arta din Iţcani va putea fi amenajat şi un spaţiu destinat asistenţei medicale. Medicul a precizat că scopul acestor centre de permanenţă este asigurarea asistenţei medicale pentru cei aflaţi la distanţă de unităţile medicale, de aceea nu sunt potrivite amplasamente din zona spitalului.
Centrele de permanenţă asigură asistenţa medicală în intervalul orar 15.00-8.00 şi în zilele de weekend şi sărbători legale.
Serviciile care pot fi acordate pacienţilor asiguraţi şi neasiguraţi medical constau în: asistenţă medicală în afecţiuni acute şi urgenţele medico-chirurgicale (cod verde), în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice; trimitere la specialişti în vederea internării în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale care depăşesc competenţele medicului de familie; administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului; eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul de familie pentru prescrierea reţetei.