Campania de însămânţare a culturilor din primăvara acestui an se apropie de final, per ansamblu cultivatorii lucrând pământul în condiţii destul de dificile. Principalele probleme au fost legate de trecerea bruscă de la iarnă la temperaturi de vară, dar şi de secetă, multe zone ale judeţului fiind ocolite complet de precipitaţii în această perioadă.
Directorul Direcţiei Agricole Suceava, Duţu Haralampie, ne-a declarat că în urma topirii accelerate a zăpezii s-a produs fenomenul de tasare a arăturii, cauză din care a fost nevoie de treceri repetate cu utilajele, ceea ce a presupus costuri mai mari pentru cultivatori.
După topirea zăpezii, urmată de încălzirea accentuată, campania de însămânţări a trebuit accelerată pentru toate culturile, într-o singură etapă.
O problemă de actualitate este legată de lipsa precipitaţiilor. Ploile căzute în aprilie şi în debut de mai nu au acoperit întregul judeţ, ci au fost pe arii destul de restrânse. Aşa se face că sunt zone unde nu a plouat aproape deloc.
„Din datele pe care le am din teren cea mai afectată de secetă este zona de nord, Siret-Muşeniţa, dar şi partea de sud a judeţului, Drăguşeni-Forăşti-Oniceni, practic toată zona Fălticeni, până la limita cu Iaşiul”, a declarat Duţu Haralampie.
Cantităţi mici de precipitaţii s-au înregistrat şi în zona Liteni-Dolhasca.
Din datele celor de la Direcţia Agricolă Suceava rezultă că în mare campania de însămânţări de primăvară a ajuns la final, iar săptămâna viitoare se vor centraliza datele culese din judeţ, privind răspândirea culturilor însămânţate în această campanie.
Chiar dacă nu au fost condiţii deosebite, nu se poate vorbi încă de un an prost în agricultură. Culturile de primăvară sunt abia la început şi au tot timpul de a se dezvolta, în timp ce culturile de toamnă se prezintă bine, având parte de umiditate suficientă în sezonul rece şi în general de condiţii prielnice de trecere peste iarnă.