Muzica uşoară, dansul sportiv, muzica populară, bluesul şi muzica folk, discuţiile şi jocurile interactive s-au împletit armonios pe parcursul a patru zile de activităţi, 3-6 mai 2018, concentrate în proiectul „Săptămâna Europeană a Tineretului”.
Ediţia cu numărul XIX a proiectului Fundaţiei ”Ana” a fost realizată în asociere cu municipiul Suceava şi Consiliul Local Suceava.
Potrivit organizatorilor, „aceasta a reunit sute de participanţi care au avut ca scop identificarea unor noi posibilităţi de promovare a tineretului sucevean, a dialogului între generaţii, dar şi recunoaşterea celor care s-au evidenţiat în diferite activităţi destinate tineretului”.
Conferinţele şi trainingurile realizate în spaţii nonformale au beneficiat de o asistenţă record şi au demonstrat că tinerii doresc să se implice direct în viaţa culturală a municipiului Suceava, aceştia propunând patinoar acoperit, centru de îndrumare pentru orientare profesională, activitate culturală şi sportivă mai amplă etc.
Totodată, activităţile interactive realizate sub îndrumarea unor persoane cu experienţă (trainerii Richard Simioniuc – fostul preşedinte al Fundaţiei de Tineret şi Cristian Cuciureanu - Asociaţia “Tineri de Succes”) au avut parte de un public numeros.
Membri ai mai multor ONG-uri de şi pentru tineret din Suceava, Republica Moldova şi Ucraina, elevi şi studenţi au dialogat cu reprezentanţi ai generaţiilor mai experimentate, au adresat întrebări şi au primit răspunsuri sincere şi argumentate la problemele identificate. Au fost răsplătite rezultatele deosebite ale unor tineri implicaţi în voluntariat: Florina Elena Putrea, Ştefan Macedon Gheorghiţă, Mădălina Stânciu şi Ştefan Nemţoc.
Foarte apreciate au fost şi prestaţiile artistice ale tinerelor talente premiate de către organizatori la Gala Tinerelor Valori Sucevene: Diana Adascăliţei, cu trupa de dansatoare de la M Style Studio, Radu Andonie, Sandra Tudurache, Magdalena Drăgoi, Ana Măria Ciornei, DJ Andi Voinea, Trupa Icarus.
Proiect transfrontalier
Dovada că muzica de calitate face casă bună cu tinereţea a fost entuziasmul cu care au fost aplaudate de către publicul format din elevi, studenţi, părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai presei sucevene recitalurile artiştilor Walter Ghicolescu, Dan Munteanu, Bobi Stroe şi Cornel Angelescu.
Un rezultat imediat îl reprezintă colaborarea între organizaţii sucevene şi ucrainene într-un proiect transfrontalier multicultural, de promovare reciprocă. De remarcat ar fi faptul că ecoul pozitiv al calităţii evenimentelor pentru tineret din Suceava a determinat participarea unei delegaţii din Republica Moldova din care au făcut parte prefectul Raionului Ialoveni, Daniela Nedelciuc, şi Lilian Carmanu, fost primar al localităţii Mileştii Mici, actualmente preşedinte al Consiliului Raional Ialoveni, care au dorit să cunoască direct activităţile dintr-un proiect atât de longeviv.
Printre altele, Lilian Carmanu a declarat: ”Tinerii noştri se pregătesc şi se perfecţionează în România şi trăim cu speranţa că vor reveni în ţară. Avem acum certitudinea că la Suceava sunt pe mâini bune. În aceste zile am avut ce învăţa de la dumneavoastră şi vă asigurăm că vom implementa proiecte de acest gen şi la noi acasă”.
“Viitorul sună bine la Suceava”, a declarat îndrăgostit iremediabil de Suceava Walter Ghicolescu, unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi de muzică folk, membru în Cenaclul Flacăra. Partenerii proiectului “Săptămâna Europeană a Tineretului”, ediţia a XIX-a, au fost Asociaţia Juventus şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava.