Finanţarea pentru acest an a două importante programe naţionale de sănătate a fost suplimentată pentru judeţul Suceava cu aproape 600.000 de lei, de către Ministerul Sănătăţii.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a declarat că este vorba despre suplimentarea sumelor pentru programul naţional de imunizări şi cel de depistare precoce (screening) a cancerului de col uterin.
Pentru imunizări bugetul a fost suplimentat cu 476.000 de lei, bani care vor fi repartizaţi medicilor de familie pentru imunizările din planul naţional de vaccinări.
Pentru programul de depistare precoce a cancerului de col uterin, suma alocată suplimentar este de 130.000 de lei, ajungându-se astfel la suma totală de 225.000 de lei pentru anul în curs.
Potrivit directorului DSP, reţeaua de screening coordonată de Spitalul Municipal Fălticeni s-a extins, prin cooptarea Spitalului Orăşenesc Gura Humorului. Acest lucru a fost posibil odată cu înfiinţarea Cabinetului de Obstetrică-Ginecologie, din cadrul ambulatoriului integrat al acestei unităţi spitaliceşti.
Reamintim că screening-ul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau (testare Babeş-Papanicolau) a populaţiei feminine.
Din 2012, peste 9.550 de femei din judeţ au fost testate în cadrul programului de depistare precoce a cancerului de col uterin
Pot fi incluse în acest program femeile în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Statistica DSP Suceava arată că la Cabinetul de oncologie din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava au fost luate în evidenţă în cursul anului trecut 70 de cazuri noi de cancer de col uterin, alte 852 de paciente fiind rămase în evidenţe.
De asemenea, anul trecut 35 de sucevence au murit din cauza cancerului de col uterin.
Din 2012, de când se derulează programul naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin, în judeţul Suceava au fost testate Babeş-Papanicolau 9.554 de femei cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani.
Testările în cadrul acestui program sunt efectuate prin reţelele organizate ale Spitalului de Urgenţă Suceava şi ale Spitalului Municipal Fălticeni, reţele care includ medici de familie, medici din cabinetele de planificare familială, medici ginecologi şi medici anatomo-patologi.