Unul dintre evenimentele de forţă ale Salonului Internaţional de Carte, organizat de Universitatea „Ștefan cel Mare”, l-a reprezentat şedinţa festivă găzduită de Primăria Suceava, în cadrul căreia profesorul Andrei Marga (Universitatea ”Babeş-Bolyai" Cluj) a prezentat două dintre volumele sale: „Ordinea viitoare a lumii” şi „Raţiune şi voinţă de raţiune”.
Universitari suceveni, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, case editoriale şi iubitori de carte au participat la şedinţa moderată de Angela Zarojanu, preşedinta Comisiei de Cultură din Consiliul Local Suceava.
Aceasta a dat citire unui fragment din laudatio realizat de Universitatea din Suceava, în 2011, cu prilejul conferirii titlului de Doctor Honoris Causa lui Andrei Marga, arătând că acesta este o personalitate proeminentă a vieţii academice contemporane şi a culturii româneşti, cu o remarcabilă contribuţie în domeniul filosofiei, ce se bucură de o largă recunoaştere internaţională.
Tot în debutul evenimentului, viceprimarul Marian Andronache i-a oferit lui Andrei Marga, din partea Primăriei Suceava, diploma şi medalia aniversară „630 de ani de la atestarea documentară a oraşului Suceava”.
La rândul său, universitarul Andrei Marga a mărturisit că se bucură de vizita în Bucovina, o regiune dintre cele mai frumoase şi interesante, bogată din punct de vedere istoric.
„Aici în Bucovina nu aveţi totul, dar nu vă lipseşte nimic, nu vă lipseşte pasiunea pentru cultură, inteligenţa, antenele foarte vii spre lume. Trebuie spus că se confirmă încă o dată că distanţa dintre centrele tradiţionale, în Moldova - Iaşiul, în Ardeal - Clujul, în sud - Bucureştiul, şi celelalte oraşe, cum este şi Suceava, s-a micşorat şi se micşorează continuu. Asta chiar dacă nu sunt instituţii atât de mari aici precum sunt în altă parte”, a arătat fostul ministru al Educaţiei.
Referindu-se la „nucleul cultural" al Sucevei, respectiv Universitatea „Ștefan cel Mare”, acesta a menţionat că începând cu profesorul Emanuel Diaconescu a colaborat cu toţi rectorii instituţiei, evidenţiind progresul făcut de USV, mai ales prin contribuţia fostului rector Adrian Graur.
„Între campusul Universităţii din Suceava nu e mare diferenţă în raport cu unele campusuri din Germania sau America, sau Israel sau Austria. Desigur, Universitatea are şi probleme, ca orice altă universitate, dar aici sunt oameni conectaţi la nivelul cel mai bun care se practică, ceea ce este esenţial pentru o universitate”, a mai precizat Marga.
Cât priveşte cele două lucrări pe marginea cărora a conferenţiat - „Ordinea viitoare a lumii” şi „Raţiune şi voinţă de raţiune”, acesta a arătat că a încercat prin intermediul acestora să facă un pas nou în cultura română şi în discuţia internaţională
„<Ordinea viitoare a lumii>, de la Editura Niculescu, e o carte care a intrat în discuţia internaţională cu întrebările <Ce lume ne aşteaptă?>, <Ce societate ne aşteaptă?>. Cartea are această temă, încercarea de a vedea ordinea viitoare a lumii. (...) Răspunsul meu este diferit, cred ne îndreptăm spre o lume în care identităţile naţională, instituţională, personală revin pe scenă”, a mai spus Marga.
Acesta a vorbit despre schimbările cele mai profunde care vor şoca în anii următori, şi anume promovarea Chinei la rangul de cea de-a doua supraputere a lumii, ascensiunea globală a Chinei, afirmarea creştinismului în China, situaţia şi influenţa Statelor Unite ale Americii, viitorul ţărilor arabe şi viitorul Israelului etc.
Cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte „Alma Mater Librorum” a avut loc în perioada 3 - 4 mai, la Universitatea „Ștefan cel Mare”, reunind 28 de edituri din ţară.