Echipaje de ordine publică ale Jandarmeriei Suceava au prins în flagrant de la începutul acestui an 20 de tineri care se drogau sau aveau asupra lor substanțe interzise. Consumatorii au fost prinși cu substanțe ce păreau a fi etnobotanice, în cele mai multe cazuri, în timp ce în alte câteva situații aceștia aveau asupra lor ceea ce părea a fi marijuana. Substanțele confiscate ajung la un laborator specializat, unde se stabilește despre ce categorii de droguri este vorba.
Ultimul caz a fost depistat de o patrulă de jandarmi în minivacanța dinainte de 1 mai.
Sublocotenentul Nicoleta Andronic, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, a declarat că 11 infracțiuni au fost constatate de patrulele de jandarmi individuale, în timp ce într-un caz a fost vorba de o patrulă mixtă polițist-jandarm. În câteva dintre cazuri este vorba de mai mulți consumatori depistați odată.
Cei mai mulți consumatori, prinși în municipiul Suceava
De departe, cei mai mulți consumatori au fost depistați în municipiul Suceava, după care urmează Gura Humorului. Câte un dosar penal a fost înregistrat și la Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc.
Jandarmii au întocmit dosare penale la Legea 194/2011, privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. De altfel, jandarmii au trasee bine stabilite atunci când organizează acțiuni de control pe linia combaterii consumului de droguri. Este vorba de parcuri, parcări și alte locuri în care consumatorii se adună, de regulă pe timp de noapte.
În luna martie a acestui an, doi tineri din municipiul Suceava, unul în vârstă de 19 ani, iar altul în vârstă de 28 de ani, au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe Suceava cu stări de rău și de agitație psihomotorie, după ce au consumat etnobotanice.
Deși numărul celor care ajung la spital cu intoxicații cu etnobotanice nu este foarte mare, asta nu înseamnă că numărul de consumatori este în scădere, din contră. Datele structurilor de combatere a crimei organizate în domeniul antidrog arată că drogurile „ușoare”, etnobotanicele, continuă să circule intens pe piața neagră.
Toate aceste cazuri ajung în cercetare la polițiștii de la Serviciul Antidrog al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava.
Tinerii despre care se adună date că au și distribuit etnobotanice, chiar și într-un cerc foarte restrâns, ajung inculpați trimiși în judecată.
Dosarele vizează combaterea produselor etnobotanice (Legea 194/2011), iar infracţiunea pentru care sunt judecaţi inculpaţii este cea de efectuare de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile a avea efecte psihoactive.
Ultimele acțiuni spectaculoase ale structurilor antidrog au fost împotriva dealerilor de etnobotanice de la Rădăuți, însă acestea nu sunt tocmai de dată recentă.
Specialiștii din domeniu atrag atenția că etnobotanicele au efecte chiar mai nocive asupra sănătății decât unele droguri clasice.