Colocviului Internaţional „Evaluare în învăţământul superior. Provocări și perspective”, organizat de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, prin Facultatea de Litere și Știinţe ale Comunicării și Facultatea de Știinţe Economice și Administraţie Publică, Universitatea „Hassan II” din Casablanca, LAREMO (Laboratoire de Recherche en Management des Organisations) și Institutul de Comerţ și Economie KNUTE din Cernăuţi, în zilele de 3 și 4 mai, la Suceava, a fost ocazia cu care profesori, cercetători și studenţi de la cele trei universităţi au analizat cu luciditate stadiul sistemului academic și perspectivele acestuia. Organizarea învăţământului superior, evaluarea activităţii didactice și știinţifice, relaţia universitate-student-comunitate au făcut obiectul comunicărilor a căror prezentare a început ieri și va continua pe parcursul zilei de astăzi. În cuvântul de deschidere, profesorii Carmen Năstase, decanul Facultăţii de Știinţe Economice și Administraţie Publică de la USV, Adel Fartakh – Universitatea Hassan II, Casablanca și Vasyl Kyfiak au vorbit despre dezvoltarea colaborării inter-universitare și despre oportunităţile oferite de Programul ERASMUS pentru cooperarea dintre universităţi. Prezenţa auditoriului din România, Maroc și Ucraina a impus un adevărat tur de forţă pentru asigurarea traducerii simultane în și din engleză, franceză și ucraineană, sarcină asumată și îndeplinită cu brio, în plen și pe secţiuni, de universitarii Inna Khariuk și Zoulal Mansouri.
În plen, au susţinut comunicări profesorii Said Mdarbi și Zoulal Mansouri, de la Universitatea Hassan II, Svitlana Kozhushko, de la Institutul de Comerţ și Economie KNUTE din Cernăuţi și Carmen Năstase, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava.
Pe secţiuni, ieri au mai fost în program încă 10 comunicări știinţifice, la secţiunea „Universitatea între schimbările tehnologice și continuitatea pedagogică”, iar astăzi, 9 la secţiunea „Evaluarea imaginii universităţii în contextul schimburilor interuniversitare” și 12 la secţiunea „Performanţa universitară: tendinţe actuale de evaluare”.
Colocviului Internaţional „Evaluare în învăţământul superior. Provocări și perspective” se află la a IV-a ediţie și se organizează alternativ la Universitatea „Ștefan cel Mare" din Suceava și Universitatea „Hassan II” din Casablanca. Acesta este primul an în care institutul din Cernăuţi a intrat în parteneriat. Referitor la acest aspect, lector univ. dr. Cătălina Iuliana Pînzariu, unul dintre artizanii acordului de cooperare dintre USV și universitatea marocană, a declarat că astfel „se extinde cooperarea cu ţările partenere programului Erasmus și asta nu poate fi decât un beneficiu pentru lumea academică și cercetare”.