Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 98 (6808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Declaraţii

Andrei Marga - „Ar fi normal ca Centenarul să găsească o naţiune mai coezivă, mai coerentă, nu aşa sfâşiată”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prezent în calitate de invitat special la Salonul Internaţional de Carte de la Suceava, universitarul Andrei Marga, fostul rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „ar fi normal ca Centenarul să găsească o naţiune mai coezivă, mai coerentă, nu aşa sfâşiată”.

Pornind de la ideea că în anul Centenar, când ar trebui să predomine spiritul de unitate, românii se află într-o stare de dezbinare acută, Marga a arătat că „este de datoria intelectualilor să facă ceva pentru a încerca o apropiere între cetăţenii acestei ţări”

„Ce-i de făcut? Asta e întrebarea. După părerea mea, România a trădat meritocraţia şi plăteşte din greu costurile. A trăda meritocraţia înseamnă a trăda scara de valori din societate, iar la nivelul ţării se vede foarte clar asta”, a opinat Andrei Marga, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Suceava din 2011.

Acesta a arătat că trei intelectuali români au avut o percepţie foarte clară că România a părăsit meritocraţia, primul dintre ei fiind cvasinecunoscut publicului. Este vorba despre cea mai cultivată personalitate a Clujului interbelic, Virgil Bărbat, care a spus că „în România, mai întâi ajungi în funcţie şi apoi te proclamă specialist”, pe când în alte ţări este complet invers.

Al doilea intelectual menţionat de Marga, care a vorbit despre sistemul meritocratic din România, a fost sculptorul Constantin Brâncuşi, care spunea că ”în România sunt prea mulţi <diştepţi> în viaţa administrativ politică, care produc camelotă", adică lucru prost făcut, de mântuială. În acest sens, Marga a exemplificat chiar cu ceea ce s-a întâmplat în anul 2016, declarat Anul Brâncuşi, când evenimentele în memoria marelui artist au fost superficiale şi fără impact.

Și, în fine, a treia personalitate citată de Andrei Marga a fost Liviu Rebreanu, care arăta că „necalificarea de la deciziile României a produs decizii foarte greşite”.

„Părerea mea este că nu se face un pas către reconciliere fără o revizuire a criteriilor de selecţie a liderilor. O reconciliere naţională este condiţia democratizării. Nu e posibilă nici justiţia independentă, nici justiţie, nici democratizarea. Teoremele de la această oră spun foarte simplu -  unde e luptă, nu e justiţie. Unde e luptă, nu e democraţie”, a mai spus Andrei Marga.

 

Lansări de carte

La cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de carte „Alma Mater Librorum”, Andrei Marga lansează trei volume: "Reafirmarea identităţilor în Europa" ;

"Ordinea viitoare a lumii" (Editura Niculescu, 2017); "Raţiune şi voinţa de raţiune" (Editura Academiei, 2017).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andrei Marga - „Ar fi normal ca Centenarul să găsească o naţiune mai coezivă, mai coerentă, nu aşa sfâşiată”.
 Vizualizări articol: 1948 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andrei Marga - „Ar fi normal ca Centenarul să găsească o naţiune mai coezivă, mai coerentă, nu aşa sfâşiată”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fasole făcăluită sau bătută – versiunea cu afumătură Minunată este fasolea bătută pregătită în versiunea sa de post, dar în această variantă este de-a dreptul irezistibilă… Secretul este să o pregătim numai din boabe uscate, nu din cele gata fierte în conservă. Durează mai... Citeşte