Prezent în calitate de invitat special la Salonul Internaţional de Carte de la Suceava, universitarul Andrei Marga, fostul rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că „ar fi normal ca Centenarul să găsească o naţiune mai coezivă, mai coerentă, nu aşa sfâşiată”.
Pornind de la ideea că în anul Centenar, când ar trebui să predomine spiritul de unitate, românii se află într-o stare de dezbinare acută, Marga a arătat că „este de datoria intelectualilor să facă ceva pentru a încerca o apropiere între cetăţenii acestei ţări”
„Ce-i de făcut? Asta e întrebarea. După părerea mea, România a trădat meritocraţia şi plăteşte din greu costurile. A trăda meritocraţia înseamnă a trăda scara de valori din societate, iar la nivelul ţării se vede foarte clar asta”, a opinat Andrei Marga, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Suceava din 2011.
Acesta a arătat că trei intelectuali români au avut o percepţie foarte clară că România a părăsit meritocraţia, primul dintre ei fiind cvasinecunoscut publicului. Este vorba despre cea mai cultivată personalitate a Clujului interbelic, Virgil Bărbat, care a spus că „în România, mai întâi ajungi în funcţie şi apoi te proclamă specialist”, pe când în alte ţări este complet invers.
Al doilea intelectual menţionat de Marga, care a vorbit despre sistemul meritocratic din România, a fost sculptorul Constantin Brâncuşi, care spunea că ”în România sunt prea mulţi <diştepţi> în viaţa administrativ politică, care produc camelotă", adică lucru prost făcut, de mântuială. În acest sens, Marga a exemplificat chiar cu ceea ce s-a întâmplat în anul 2016, declarat Anul Brâncuşi, când evenimentele în memoria marelui artist au fost superficiale şi fără impact.
Și, în fine, a treia personalitate citată de Andrei Marga a fost Liviu Rebreanu, care arăta că „necalificarea de la deciziile României a produs decizii foarte greşite”.
„Părerea mea este că nu se face un pas către reconciliere fără o revizuire a criteriilor de selecţie a liderilor. O reconciliere naţională este condiţia democratizării. Nu e posibilă nici justiţia independentă, nici justiţie, nici democratizarea. Teoremele de la această oră spun foarte simplu - unde e luptă, nu e justiţie. Unde e luptă, nu e democraţie”, a mai spus Andrei Marga.
Lansări de carte
La cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de carte „Alma Mater Librorum”, Andrei Marga lansează trei volume: "Reafirmarea identităţilor în Europa" ;
"Ordinea viitoare a lumii" (Editura Niculescu, 2017); "Raţiune şi voinţa de raţiune" (Editura Academiei, 2017).