O parte din echipa ”10 pentru folclor” a participat la sfârșitul săptămânii trecute la o campanie de reîmpădurire la Dolhasca. Interpretul de muzică populară Alexandru Brădățan, inspectorul școlar Loredana Ceică, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Giani Leonte, și organizatorul de evenimente Mihaela Bârsan au participat la o amplă campanie de împădurire organizată de Ocolul Silvic Dolhasca. Activitatea face parte din proiectul ”Luna Pădurii”, lansat și promovat de Romsilva, prin Direcția Silvică Suceava. Echipa ”10 pentru folclor” a răspuns invitației șefului de ocol Dolhasca, ing. Ciprian Costan, și a participat la plantarea de puieți care a avut loc în Zăvoaiele Siretului, unul din cele patru districte ale Ocolului Silvic Dolhasca. Interpretul Alexandru Brădățan, Loredana Ceică și Mihaela Bârsan au ales să participe la această activitate din mai multe motive. „Primul dintre ele este acela că doi dintre colegii din echipa <10 pentru folclor>sunt originari din Dolhasca. Este vorba despre președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Giani Leonte, și reprezentantul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților în proiect, preotul Iulian Florea, parohul Bisericii <Sf. Dumitru>din municipiul Suceava. Apoi, ne dorim să implicăm echipa și în alte activități, pentru a transmite un mesaj puternic de solidaritate. Pe asta se bazează proiectul nostru și vrem să le arătam și altora cât de multe lucruri frumoase pot face mai multe persoaneatunci când își unesc forțele pentru un scop bine definit, oricare ar fi acela. Pentru că invitația a venit cu doar câteva zile înaintea acestei activități, nu toți colegii de echipă au reușit să își schimbe programul pentru a ne însoți, însă noi am plantat și pentru ei câte un pom”, a spus Mihaela Bârsan, coordonatoarea proiectului ”10 pentru folclor”.
Reîmpădurirea unei suprafețe de aproape două hectare
Originar din Dolhasca, președintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, Giani Leonte, s-a bucurat să își revadă locurile natale. ”Este foarte important că Ocolul Silvic Dolhasca a reușit să mobilizeze atât de multe persoane pentru a participa la această activitate. Mă refer la un pluton de la Școalade Subofițeride Jandarmi Fălticeni, foarte mulți elevi, colegi de-ai mei, profesori, reprezentanți ai primăriilor Dolhasca, Liteni și Dolhești. Profităm de această zi frumoasă și credem că ceea ce facem acum este un exemplu și pentru copiii noștri. În contextul încălzirii globale, e nevoie să depunem mai multe eforturipentru a proteja natura și e foarte important ca aceste eforturisă fie susținute”, a explicat Giani Leonte.
La această activitate au participat aproape 300 de persoane, care auplantat, pe o suprafață de aproape două hectare, 9.000 de puieți de stejar, paltin și frasin crescuți în pepiniera Ocolului Silvic Dolhasca. ”Sunt plăcut impresionat de toată implicarea celor care au ales să participe la această activitate. Punem un puiet pentru viitor, punem un puiet pentru viață, un puiet pentru generațiile următoare și trebuie să uităm de vrajbă, dezbinare și să ne apropiem mai mult unii de alții”, a spus Ciprian Costan, șeful Ocolului SilvicDolhasca.
Responsabilitate socială
Prezent la eveniment, interpretul Alexandru Brădățan a declarat: ”Avem spor la plantat, pentru că ne face plăcere să ne petrecem timpul liber în mijlocul naturii și suntem datori să o protejăm. Unul dintre cântecele mele preferate spune așa: cine nu iubește ăla nu e om, n-a făcut o casă, n-a sădit un pom”. La rândul său, inspectorul școlar de arte din cadrul IȘJ Suceava, Loredana Ceică, a subliniat faptul că ”echipa <10 pentru folclor>nu promovează doar folclorul, ci se implică și în alte activități. Am ales să fiu alături de echipa noastră într-o cauză nobilă, într-o cauză pe care o vrem a fi o lecție pentru toți cei care trebuie să se implice în activități de responsabilitate socială”.