Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan crede că personalul medical care a ieşit în stradă pentru a protesta vizavi de scăderea salariilor are dreptate întru totul. Practic, prin această lege a salarizării
s-a creat un haos generalizat în sistemul de sănătate, iar creşterile de salarii sunt de fapt scăderi, spitalele au rămas cu aceleaşi dotări, medicamentele care ar fi trebuit să fie mai ieftine sunt de fapt mai scumpe, vaccinuri nu sunt, iar accesul la programe medicale absolut necesare pentru bolnavii de hepatită sau cancer se face după bunul plac al unor birocraţi.
„Din momentul în care s-au plătit primele salarii <majorate> în sistemul sanitar, s-a văzut cel mai bine dimensiunea uriaşă a ultimei înşelătorii a Guvernului PSD-ALDE. Oare cine poate să spună că protestele personalului medical din toată ţara nu sunt pe deplin justificate, atâta vreme cât asistentele, biologii, kinetoterapeuţii şi personalul medical auxiliar au aşteptat salarii mai mari, iar în realitate au pierdut şi peste 1.000 de lei net, în fiecare lună”, a arătat Iona Balan.
Deputatul sucevean a mai precizat că şi în ceea ce priveşte spitalele situaţia este extrem de alarmantă, şi cu toate acestea actuala guvernare şi-a permis să dea cu piciorul unei finanţări europene pentru trei spitale, în Iaşi, Cluj şi Craiova.
„Știm cu toţii că medicii au plecat din ţară nu numai din cauza lefurilor proaste, ci şi pentru că în România nu puteau să-şi facă meseria aşa cum trebuie. Mulţi dintre ei nu au mai suportat să-i privească neputincioşi în ochi pe pacienţii care se stingeau pe mesele de operaţii pentru că banii nu au mai ajuns şi pentru dotări. Dacă prin oraşele dezvoltate ale României unităţile medicale arată cât de cât omeneşte, iar unii dintre pacienţi, puţini la număr, se simt norocoşi că au parte de un act medical corespunzător, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în zonele mai puţin dezvoltate ale ţării, unde suplimentarea de fonduri pentru analize sau dotări în spitale nu ajunge aproape niciodată”, a menţionat Ioan Balan.
Parlamentarul liberal a amintit şi de faptul că tratamentul bolnavilor de hepatita C este în pericol ca urmare a incompetenţei celor din Ministerul Sănătăţii.
„Din cei aproximativ 12.000 de bolnavi, doar un sfert au acces la terapia fără interferon. Ministerul nici nu poate şi nici nu vrea să asigure accesul bolnavilor la această terapie inovativă. Ministerul a recunoscut că în sistemul sanitar românesc nu mai sunt nici medici care să monitorizeze acest tratament, centrele specializate sunt puţine, iar banii pentru acest program sunt insuficienţi. Pot doar să le spun cetăţenilor că Guvernul este incapabil să pună pacientul pe primul loc, că miniştrii sunt tot mai incompetenţi şi fără viziune pentru unul dintre cele mai importante domenii din România”, a mai spus Ioan Balan.
Mai mult, deputatul sucevean este de părere că ministrul Sorina Pintea nu poate invoca în apărare lipsa fondurilor necesare pentru ca activitatea din domeniul sanitar să funcţioneze normal.
„Bugetul sănătăţii a crescut de la un an la altul, mai precis de la 1,4 miliarde de euro în anul 2000, la peste 7,5 miliarde de euro în anul 2018. Este şi mai complicat de explicat cum aceşti bani nu au ajuns în salariile personalului medical, nu au ajuns nici în dotări, nici în modernizări de spitale şi nici în sume suplimentare pentru medicina de familie. Vreau să cred că ministrului Pintea i se va face milă de miile de bolnavi de hepatită tip C şi va finanţa corespunzător atât programul de tratament pentru aceştia, dar şi celelalte programe, fie că vorbim despre cancer sau diabet, care afectează zeci de mii de pacienţi”, a fost cererea adresată de Ioan Balan.
Nu în ultimul rând, parlamentarul liberal a ţinut să evidenţieze faptul că pensionarii au fost minţiţi pe faţă, iar „ieftinirea” medicamentelor a fost de fapt o scumpire. Mai mult, unele medicamente au dispărut din farmacii, iar pacienţii trebuie să le cumpere la preţuri duble sau chiar triple.