Membrii Alianței Sindicatelor din Învățământ (ASI) Suceava, personal didactic şi didactic auxiliar, se alătură campaniei naționale de strângere de semnături pentru susținerea personalului nedidactic din şcoli (îngrijitori, fochişti, paznici, personal de curățenie, instalatori etc.). Prin acest demers, inițiatorii vor să obțină majorări salariale de 20% şi pentru colegii lor din categoria nedidactic.
Prof. Giani Leonte, liderul ASI Suceava, a menționat că în acest an, personalul nedidactic din şcoli nu a beneficiat de nici o majorare salarială, în timp ce personalul didactic şi auxiliar a primit o majorare de circa 4% în luna ianuarie, iar o alta de 20% în luna martie.
În medie un cadru nedidactic câştigă lunar circa 1400 - 1450 de lei, un salariu maxim situându-se în jurul sumei de 1.700 de lei.
„Astfel, prin această propunere de majorare a salariului personalului nedidactic, se repară o nedreptate făcută acestuia. Această categorie trebuie recunoscută ca parte integrantă a domeniului educațional, contribuind la calitatea actului educațional, prin urmare, salariile mici pe care le primesc în fiecare lună nu trebuie să-i lase indiferenți pe cei de la guvernare. De asemenea, aceste majorări ar trebui să înlăture inechitățile salariale din învățământ”, a mai spus Giani Leonte.
Tabelele pentru semnături vor fi distribuite în şcoli
Tabelele pentru semnături vor fi distribuite în şcolile din întreaga țară, urmând ca acestea să fie un argument în plus pentru a sprijini inițiativa legislativă de majorare a salariilor cadrelor nedidactice.
Tabelele cu semnături vor fi înaintate către Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care le va centraliza şi va face demersuri către Guvernul României (Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe).
Precizăm că în Parlament există deja o inițiativă legislativă prin care Legea 153/ 2017 urmează să fie modificată în aşa fel încât şi personalul nedidactic să beneficieze de majorarea de 20%.
Această campanie de strângere de semnătură nu este singura de aceste gen inițiată în ultimii ani. Sindicaliştii au semnalat de-a lungul timpuluisituația precară în care se află personalul nedidactic din şcoli, generată de salariile mici ale acestei categorii de salariați.
Mai mult, în prezent, sunt numeroase unități care se confruntă cu lipsa angajaților din nedidactic, iar activitatea lor se desfăşoară cu dificultate, oamenii şcolii fiind nevoiţi să îşi depăşească atribuţiile şi să preia o parte din sarcinile celor care au părăsit sistemul.