Două familii de romi imploră Consiliul Local Suceava să accepte intrarea în legalitate a caselor pe care le-au construit fără autorizație, în urmă cu mai bine de 30 de ani, pe strada Mirăuți din municipiul Suceava. La finalul ședinței de ieri a Consiliului Local Suceava, Oltea Hagiu, „vadană de 14 ani și jumătate, mamă a 8 copii și cu 18 nepoți” și o vecină de-a ei, mamă a trei copii, au cerut permisiunea consilierilor să le adreseze o cerere „de viață și de moarte”. „Nu avem apă, nu avem canalizare, nu avem acte pe casă. Suntem de 30 de ani acolo și nu avem nimica, suntem ca nimeni în lume. Copiii nu au buletine. Sunt la școală, trebuie spălați, trebuie îngrijiți, trebuie aranjați. Cu ce? Mergem pe la vecini, mergem la apa Sucevei, noroc că a venit vara și mergem la râu să spălăm”, a spus femeia.
Cu amărăciune, ea a spus că deși și cei care locuiesc aici plătesc în fiecare an, ca toți ceilalți locuitori ai orașului, „gunoi, pământul de sub casă și pentru casă”, „noi suntem scoși din lume, nu știu de ce; nu suntem oameni, suntem câini?”
„Atâta dorim: apă, canalizare și actele pe casă (n.r. intrarea în legalitate a construcției). Nimic altceva, că am făcut. Nu mai suntem cum erau odată, când erau câte și mai câte. Acum ne-am aranjat totul, ne-am pocăit toți, suntem toți puși la punct. Apă vrem și să putem face buletine la copii”, a implorat Oltea Hagiu.
Primarul Ion Lungu: „Haideți să facem o faptă bună!”
Primarul de Suceava, Ion Lungu, a susținut solicitarea femeilor, evidențiind dramatismul situației și faptul că „sunt spălate, îngrijite, se ocupă de copii, de familie”. El le-a propus consilierilor ca în următoarea ședință a deliberativului local să vină cu un proiect pentru intrarea în legalitate a caselor celor două femei. „Nu pot să facă nici un racord la energie, la apă pentru că nu au documente pentru acel teren. Putem să le dăm o șansă să aibă o viață normală. Sunt femei vrednice, curate, care se îngrijesc de copii, haideți să facem o faptă bună! Primăria nu le poate ajuta altfel, decât să fie titulare ale unor contracte acolo, ca să le putem face buletine și racorduri la apă”, a mai spus primarul Ion Lungu.
Primul rom care și-a stabilit casa pe strada Mirăuţi, cu soţia şi copiii, a fost Toader Hagiu, care a venit în Suceava în urmă cu 40 de ani, din Feteşti - Adâncata.
La adresa unde este casa lui Toader Hagiu, str. Mirăuţi nr. 54, au domiciliul legal nu mai puţin de 55 de romi - fii, fiice, nurori şi gineri, concubini, nepoţi şi strănepoţi, toţi membri ai familiei Hagiu. În acte, toți locuiesc la această adresă. În realitate, în jurul casei lui Toader au mai răsărit câteva căsuțe ridicate fără autorizaţie, dintre care şapte pe domeniul privat al primăriei. Casa lui Toader are trei camere, iar celelalte construcţii sunt formate din câte o cameră şi un hol, în care trăiesc între două şi 14 persoane.
Din evidențele Direcţiei de Asistenţă Socială din Primăria Suceava, reiese că majoritatea copiilor merg la şcoală, foarte mulţi la şcoala specială din Burdujeni. Asistenții sociali spun că romii de pe Mirăuţi „sunt cuminţi”, cei răi, băieţii bătrânului Hagiu, fiind demult trecuţi la cele veşnice. Cele 11 familii care locuiesc aici sunt și ei cetăţeni ai municipiului Suceava.