Lucrările la Centrul de radioterapie din curtea Spitalului de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava vor fi reluate de săptămâna viitoare, a anunţat, ieri, managerul spitalului, Vasile Rîmbu. Firma care realizează investiţia, care este sută la sută privată, SC RT Lotus Center Cluj-Napoca, a avut unele probleme cu sursele de finanţare, însă, potrivit lui Rîmbu, acestea au fost rezolvate și lucrările vor fi reluate. „Pentru aparatură au informat că au finanţarea asigurată, o parte este și achiziţionată, la construcţie finanţatorul a solicitat unele lămuriri suplimentare, pe care le-a primit. Sperăm ca în mai să vedem în șantier viteză maximă de lucru și să fie finalizată lucrarea până la sfârşitul anului”, a precizat managerul Vasile Rîmbu.
Centrul de Radioterapie se realizează prin parteneriat public-privat, între Spitalul de Urgenţă/ Consiliul Judeţean/ Consiliul Local Suceava pe de o parte, care pun la dispoziţie terenul, și firma SC RT Lotus Center Cluj-Napoca, care realizează investiţia.
Studiul de oportunitate a investiţiei a fost efectuat în anul 2013, lucrările au început în septembrie 2017 și ar fi trebuit să fie finalizate în mai 2018. Prima etapă a proiectului înseamnă construcţia imobilului şi dotarea cu echipamente de radioterapie, valoarea investiţiei în această fază fiind de aproximativ 6 milioane de euro. În a doua etapă ar urma să fie achiziţionate un alt echipament de radioterapie, un RMN şi un PET/CT, în valoare de 6-8 milioane de euro.
Primul echipament din dotarea centrului va avea capacitatea de a procesa 700-750 de pacienţi pe an, urmând ca în a doua etapă să fie dublată capacitatea.
72% din nevoile de radioterapie ale pacienţilor români nu sunt acoperite
Construcţia, care are alocată o suprafaţă de 2000 de mp, în curtea Spitalului Vechi, va avea patru niveluri, din care două sub nivelul solului și două la suprafaţă.
De asemenea, va avea şi o parcare amenajată, cu 20-25 de locuri.
Numărul pacienţilor cu indicaţie pentru tipul de tratamente care vor fi efectuate în viitorul centru de radioterapie este de 1.000-1.200 cazuri/an, dar din evaluarea făcută la nivelul spitalului reiese că, din păcate, doar 10-15% dintre pacienţi ajung să îl și efectueze deoarece în România sunt foarte puţine centre cu echipamente de înaltă performanţă în ţara noastră.
Centrul de Radioterapie de la Suceava se adresează și bolnavilor de cancer din judeţul Botoșani și din celelalte judeţe învecinate, precum și pacienţilor din Ucraina și Republica Moldova.
În România sunt peste 600.000 de pacienţi cu cancer şi anual sunt depistate peste 80.000 de cazuri noi. Statisticile arată că, din păcate, 72% din nevoile de radioterapie ale pacienţilor români nu sunt acoperite, perioada de așteptare este de aproximativ 3 luni, iar în aceste condiţii era necesară înfiinţarea unui astfel de centru în Suceava care, prin echipamente de înaltă precizie, să permită realizarea unui diagnostic precis şi timpuriu.