Intenţia de construire a unui imobil în zona fostei Case de Oaspeţi a stârnit indignarea şi nemulţumirea oamenilor care locuiesc deja în acest cartier mai nou al municipiului Suceava. În consecinţă, oamenii şi-au exprimat revolta şi au trimis o adresă către Primăria Suceava prin care îşi exprimă punctul de vedere vizavi de intenţia firmei SC Prolisok SRL.
Locatarii din cartierul Livezi-Lacuri-Casa de Oaspeţi au detaliat şi mai multe aspecte pentru care Primăria Suceava nu trebuie să emită autorizaţia de construcţie.
„Beneficiarul certificatului de urbanism nu are acordul nici unui proprietar învecinat, adiacent sau din zona limitrofă a cartierului. Atragem atenţia asupra faptului că o construcţie tip bloc nu respectă următoarele prevederi stabilite prin PUZ şi de care obligatoriu trebuie să se ţină cont. Regimul de înălţime solicitat este D+P+2E+M (fără a se stabili înălţimea maximă la comişă) în condiţiile în care nivelul deja stabilit prin PUZ este de D+P+2E, cu limita de înălţime maximă de 10 m la comişă. Regimul funcţional solicitat este locuinţă colectivă, iar regimul stabilit prin PUZ este de locuinţă individuală izolată, cu număr de locuri pentru parcare obligatoriu (minim un loc) şi plantaţii amenajate (minim 30% din suprafaţa lotului)”, au arătat cei 26 de semnatari ai adresei trimise Primăriei Suceava.
O sumedenie de probleme au fost ridicate de locuitorii din zonă
Locuitorii de la fosta Casă de Oaspeţi se opun vehement acestui proiect şi cer reprezentanţilor Primăriei Suceava să respecte legea şi să nu comită vreun abuz. Asta cu atât mai mult cu cât zona s-a dezvoltat exclusiv din fondurile proprii ale proprietarilor iniţiali, utilităţile minime cum ar fi apa, canalizarea, electricitatea sau gazul metan fiind suportate de proprietari fără ca autoritatea publică locală să aibă vreo implicare financiară.
„În cazul în care veţi aproba propunerea SC Prolisok SRL vom face toate demersurile legale necesare pentru blocarea acestui proiect”, este anunţul făcut de oamenii de la fosta Casă de Oaspeţi. Potrivit proiectului, ansamblul rezidenţial care se doreşte a fi construit este pe un teren privat cu o suprafaţă de 3.566 mp.
„Ne opunem aprobării acestui proiect, aşa cum este el solicitat, întrucât este clar că se doreşte construirea unui bloc care nu se încadrează în această zonă sub nici o formă. Acest ansamblu format din locuinţe colective individuale nu va avea suficiente spaţii pentru parcare sau zonă verde, conform PUZ”, au mai arătat locuitorii cartierului menţionat.
O altă problemă pe care o ridică oamenii este aceea a circulaţiei rutiere, asta şi în contextul în care recent a fost deschisă Zona de Agrement Tătăraşi.
„Drumurile de acces existente acoperă doar funcţiunea aferentă zonei de locuit cu locuinţe individuale. Dorim să amintim şi faptul că accesul pietonal în această zonă lipseşte cu desăvârşire, aspect grav şi care trebuie rezolvat urgent pentru a evita situaţii nedorite. Mai mult, dată fiind supraaglomerarea zonei, dimineaţa între orele 7.00 - 9.00, accesul din Strada Brădetului în strada Parcului se desfăşoară cu dificultate, formându-se cozi de cel puţin 40-50 maşini, iar timpul de intrare în strada Parcului este de aproximativ 15-20 minute. Peste toate acestea, recent inauguratul parc de la lacuri a condus la suprapopularea cu maşini, care în zilele de weekend au fost parcate pe toate străzile adiacente, circulându-se cu mare greutate şi doar pe un singur sens, ceea ce a creat mari neplăceri proprietarilor din zonă”, au concluzionat locuitorii din cartierul Livezi-Lacuri-Casa de Oaspeţi.